Ενέργεια & Περιβάλλον

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουν και οι έξι μνηστήρες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας νικελίου

  • Μαριάννα Τζάννε


Σήμερα εγκρίνεται η short list από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ

Κούρσα και για τους έξι μνηστήρες, τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγωνιστική διαδικασία που διενεργεί ο εκκαθαριστής θα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η λίστα με τους υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις καθώς πρόκειται για δύο παράλληλες διαδικασίες.

Αυτό σημαίνει ότι στην τελική φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών περνούν οι δύο ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μυτιληναίος, καθώς και οι διεθνείς όμιλοι, Trafigura,  Commodity & Mining Insight Irland Limited, AD Holdings AG (κοινό σχήμα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ),  Solway Investmest Group και Thatisa PLC.

Στο επόμενο στάδιο προβλέπεται να ανοίξουν τα VDR των δύο διαγωνισμών, ώστε οι επενδυτές αφού εξετάσουν όλα τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν την τελική επενδυτική απόφαση.

Καθώς η πώληση της βιομηχανίας νικελίου έχει αρκετούς αστερίσκους που συνδέονται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το επενδυτικό πλάνο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αλλά και το ενεργειακό κόστος, είναι αμφίβολο πόσοι από τους μνηστήρες αυτούς θα φτάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει μια παράταση κάτι που θα σημαίνει ότι ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ και η ανάδειξη των αναδόχων για την πώληση του εργοστασίου και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των μεταλλείων, δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του έτους.