Mε στόχο την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1 GW από φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως το 2025 στην Ελλάδα, βάζει η βρετανική εταιρεία Lightsource bp στην οποία κατέχει το 50% των μετοχών ο πολυεθνικός γίγαντας της ΒP.

Η εταιρεία, ξεκίνησε το 2010 ως start up από έξι άτομα και σήμερα διαθέτει πάνω από 950 εργαζόμενους και ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 5,5 γιγαβάτ ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τα 25 γιγαβάτ έως το 2025.

Μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυσή της, η Lightsource bp έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, επενδύοντας και παραδίδοντας πολλά από τα πρώτα έργα ηλιακής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα η μεγαλύτερη ανάπτυξή της είναι στην Αυστραλία με ένα Φ/Σ ισχύος 600 μεγαβάτ.

Κομβικό σημείο για την εκτίναξη της εταιρείας ήταν το 2016, όταν η Lightsource bp, η οποία έως τότε είχε αναπτύξει 1 GW έργων ΑΠΕ, απέκτησε στρατηγικό επενδυτή την BP. Έκτοτε η ανάπτυξή της υπήρξε ραγδαία καθώς τα πρώτα χρόνια κατάφερε να επεκταθεί σε τέσσερις χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Ινδία, Αμερική) και σήμερα είναι σε 18 χώρες μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Στην χώρα μας η εταιρεία διαθέτει ένα portfolio από 225 μεγαβάτ έργων στην Κοζάνη που είναι στο στάδιο της κατασκευής. Πρόκειται για 14 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, από τους οποίους οι 8 κέρδισαν στο διαγωνισμό της ΡΑΕ τον Μάιο του 2021.

Με τα έργα αυτά, η εταιρεία κατοχύρωσε συνολική ισχύ 140 MW με μέση τιμή τα 38,5 ευρώ/MWh. Για τα υπόλοιπα έργα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα συμμετάσχουν στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA’s. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει αντίστοιχα έργα ισχύος 640 MW, τα οποία εξαγόρασε από την ελληνική εταιρεία Kiefer.

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στο συνέδριο Athens Investment Forum 2022, η επικεφαλής της εταιρείας για την Ελλάδα Ναταλία Παρασκευοπούλου, αποκάλυψε ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της σύνδεσης των έργων ΑΠΕ με το ηλεκτρικό δίκτυο στην Κοζάνη, θα κατασκευάσει στην περιοχή και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό ισχύος 400 κιλοβόλτ.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνδέονται με τον ιδιόκτητο υποσταθμό που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμιά και τα Κοίλα και θα «έχει την δυνατότητα επέκτασης έως τα 1500 MW» προκειμένου να ακουμπήσουν πάνω σε αυτό και άλλα έργα της εταιρείας ή τρίτων.

Γιατί επενδύει στην Ελλάδα

Στο ερώτημα γιατί η εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, η κ. Παρασκευοπούλου επικαλέστηκε μια πρόσφατη έκθεση της Eastern Young, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον δείκτη ελκυστικότητας των αγορών για επενδύσεις ΑΠΕ. Όπως δήλωσε, η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών είναι στο νούμερο 16 αλλά όταν αναπροσαρμοστεί ο δείκτης αυτός ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

«Τις προοπτικές της χώρας, η Lightsource bp τις είδε από το 2020 καθώς η Ελλάδα έχει άπλετη ηλιοφάνεια, κάτι πολύ χρήσιμο για τα φωτοβολταϊκά, υπάρχει μια στιβαρή διαδικασία αδειοδότησης που οι επενδυτές γνωρίζουν τα βήματα άσχετα με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε αυτά και διαγωνισμοί ΑΠΕ που είναι ένας σίγουρος δρόμος για να πουλήσεις την ηλεκτρική ενέργεια».

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευοπούλου, η απολιγνιτοποίηση είναι επίσης από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης που επιταχύνεται ακόμη περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επέκταση στις ΑΠΕ. Ένας πρόσθετος λόγος, υπογραμμίζει είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες του ευρώ που έχουν ένα σκληρό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικούς κινδύνους.

Το στοίχημα που είχε βάλλει με την είσοδο της στην Ελλάδα η Lightsource bp, η κ. Παρασκευοπούλου εκτιμά ότι αρχίζει να το κερδίζει και συνδέεται με την ανάπτυξη των PPAs.

«Πιστέψαμε ότι και στην Ελλάδα μπορεί να αποδώσουν καλά οι διμερείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και ως εταιρεία έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε γιατί διαθέτουμε μια κεντρική ομάδα που έχει επαφές με πολυεθνικές εταιρείες και πιστεύουμε ότι και αυτή η αγορά θα φέρει στην Ελλάδα πολλά νέα συμβόλαια και θα δώσει βάθος».

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά το Greek Investment Conference στο Λονδίνο – Οι 26 εταιρείες που συμμετέχουν

ΥΠΟΙΚ: Αναστολή για άλλα δύο χρόνια σε εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα και σε φόρο υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις

Πήραν μπρος οι αποκρατικοποιήσεις με διαγωνισμούς «φιλέτα»