Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Μανίλας στις Φιλιππίνες, Χάνι Λακούνα, μαζί με τους συνεργάτες της τήρησαν ενός λεπτού σιγή για το θάνατο της Μάλι, του πιο θλιμμένου ελέφαντα στον κόσμο.

«Όλοι γνωρίζετε ότι η Μάλι είναι το πολύτιμο αγαθό μας. Ήταν ένα από τα αστέρια του ζωολογικού κήπου της Μανίλας», δήλωσε η Λακούνα για τον μοναδικό ελέφαντα της χώρας που πέθανε πιθανώς από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Μάλι ήταν γνωστή ως ο πιο θλιμμένος ελέφαντας του κόσμου και «έσβησε» στον ζωολογικό κήπο της Μανίλας έπειτα από περίπου 45 χρόνια αιχμαλωσίας.

Η δήμαρχος τόνισε ότι η πόλη της Μανίλας επιθυμεί να διατηρηθεί το σώμα του μοναδικού ελέφαντα στη χώρα, που πέθανε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, προτείνοντας την ταρίχευσή της ώστε να εκτεθεί σε μουσείο.

«Ξεκινούμε συνομιλίες με ειδικούς για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη Μάλι και να την τοποθετήσουμε στο μουσείο μας», εξήγησε.

Η Μάλι, της οποίας το πλήρες όνομα ήταν Βίσα Μάαλι, ήταν μόλις 11 μηνών όταν η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα τη δώρισε το 1981 στην τότε πρώτη κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος.

Εκείνη την εποχή, στο ζωολογικό κήπο ζούσε και ένας ακόμα ελέφαντας, ο Σίβα, ο οποίος έφτασε στην περιοχή το 1977 και πέθανε το 1990. Έκτοτε, η Μάλι ήταν μόνη της και αποτελούσε ζωντανό έκθεμα.

Πολλοί υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων άσκησαν κριτική για τις συνθήκες διαβίωσής της και επέρριψαν ευθύνες στους φροντιστές της κατηγορώντας τους ότι δεν παρείχαν τα απαραίτητα για την ευημερία της. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ζωολογικού αντέτειναν ότι η αιχμαλωσία ήταν σωστότερη για εκείνη καθώς δεν είχε γνωρίσει πώς ήταν η ζωή στην άγρια φύση.

Για την Μάλι είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles ο οποίος κατά τη συνεργασία του με την οργάνωση PETA το 2013 είχε συντάξει επιστολή ζητώντας από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Μπενίνιο Ακίνο Γ’, να δώσει εντολή για τη μεταφορά του ζώου σε καταφύγιο ελεφάντων στην Ταϊλάνδη. Τότε, η PETA U.K. είχε κάνει λόγο για «έντονο περιορισμό, μοναξιά, πλήξη και απομόνωση» σε έναν χώρο εξαιρετικά μικρότερο σε σχέση με το φυσιολογικό της περιβάλλον.

Προς το τέλος της ζωής της η Μάλι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και ο επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού, Χάινριχ Πάτρικ Πένια Ντομίνγκο, εικάζει ότι πονούσε καθώς έτριβε την προβοσκίδα της στον τοίχο. Οι κτηνίατροι της χορήγησαν αντισταμινικά και βιταμίνες καθώς παρουσίαζε δυσκολία στην αναπνοή, αλλά δυστυχώς κατέληξε αργότερα την ίδια ημέρα.

«Η Μάλι πέθανε στο τσιμεντένιο κλουβί της, εξαιτίας της αδιαφορίας και της απληστίας», αναφέρει στο δίκτυο CBS News η PETA Asia, εξηγώντας ότι η διαβίωση σε συνθήκες απομόνωσης είναι «βασανιστήριο» για τους θηλυκούς ελέφαντες, επειδή φυσιολογικά περνούν τη ζωή τους μαζί με άλλους θηλυκούς ελέφαντες και συνεργάζονται για να μεγαλώσουν τα μωρά τους.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της PETA, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου και της πόλης αγνόησαν τα εμφανή προβλήματα στα πόδια της Μάλι, καταδικάζοντάς την σε χρόνια βάσανα. Ο ζωολογικός κήπος της Μανίλας ανακοίνωσε ότι η Μάλι είχε καρκίνο, ο οποίος δεν εντοπίστηκε από τους κτηνιάτρους παρά μόνο αφού πέθανε. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ειδικός σε ελέφαντες στη χώρα, η Μάλι δεν έλαβε ποτέ κτηνιατρική φροντίδα κάτι που θα της είχε δοθεί στο καταφύγιο στο οποίο η PETA ήταν έτοιμη να τη μεταφέρει», ανέφερε σε ανακοίνωση της η PETA Asia.

Σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση People’s Trust for Endangerd Species, οι ασιατικοί ελέφαντες, οι οποίοι είναι μικρότεροι από τους αφρικανικούς, έχουν μέση διάρκεια ζωής 70 έτη στη φύση, ενώ σε αιχμαλωσία περίπου 80 χρόνια. Ο γηραιότερος ασιατικός ελέφαντας σε αιχμαλωσία πέθανε το 2019 στην Ινδία σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με το περιοδικό BBC Wildlife Magazine.

Ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος Smithsonian, ωστόσο, αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασιατικοί ελέφαντες συνήθως ζουν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 50 ετών και το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους θηλυκούς ασιατικούς ελέφαντες είναι 47 έτη.

Photo: Wikipedia/Wolfgang Hägele

Διαβάστε ακόμη   

Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Νέες επιχειρήσεις: Eως 50% επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ – Ποιοι, πώς και πότε θα χρηματοδοτηθούν 

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας και του Ελληνισμού (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ