Τα σενάρια για το ποσοστό πώλησης – Από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ – Ποιοι είναι οι διεθνείς παίκτες – Αύριο, Δευτέρα, ανακοινώνεται από το Υπερταμείο η νέα διοίκηση της Επιχείρησης

Την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ταμειακή ενίσχυση της ΔΕΗ με την πώληση μειοψηφικού μεριδίου στον ΔΕΔΔΗΕ έως και 49% ξεκινά η κυβέρνηση.

Τ ο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να εξειδικεύσει το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης αναθέτοντας σχετική μελέτη σε εξειδικευμένο σύμβουλο. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν τις δικές τους αγωνίες για τη διάσωση της ΔΕΗ και θα χρειαστεί να δώσουν το πράσινο φως στον νέο σχεδιασμό ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση των παγίων στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της ΔΕΗ για την απορρόφηση της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς εταιρείες όπως η ΔΕΗΑΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελούν τα υγιή κομμάτια της ΔΕΗ, δίνονται ως εγγυήσεις έναντι των δανείων που έχουν χορηγηθεί στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί από μερικούς μήνες έως έναν χρόνο. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να πιάσει το πρώτο ορόσημο που είναι η λήψη των μέτρων εξυγίανσης (ΥΚΩ, ΑΔΗ, είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά να συμβάλλουν σε μια πιο επιεική μεταχείριση της ΔΕΗ από τους ορκωτούς ελεγκτές της Εrust & Υoung, οι οποίοι θα κληθούν να επικυρώσουν με τις παρατηρήσεις τους τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Το β’ ορόσημο για την κυβέρνηση θα είναι τα τέλη Οκτωβρίου όπου θα παρουσιαστεί η τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση και το ΥΠΕΝ θα πρέπει να είναι έτοιμο να εξειδικεύσει και τα διαρθρωτικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, το πρόσωπο που θα πλαισιώσει την ομάδα δράσης για τη διάσωση της εταιρείας αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Δευτέρα, από το Υπερταμείο.

Η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά μέτρα ταμειακής ενίσχυσης της ΔΕΗ, το οποίο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και προβλέπεται να συνδράμει σημαντικά τα οικονομικά της Επιχείρησης. Εχει μάλιστα αρχίσει να κινητοποιεί μεγάλους παίκτες της αγοράς, αφού πρόκειται για μια υποδομή υψίστης σημασίας για την ηλεκτροδότηση της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικείμενη διαδικασία μπαίνει στα ραντάρ κορυφαίων Ελληνικών αλλά και διεθνών εταιρειών, όπως Ευρωπαίων διαχειριστών αλλά και κινεζικών εταιρειών που αναπτύσσουν ήδη δραστηριότητα στη χώρα μας.

Στελέχη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς περιμένουν να ξεδιπλωθεί όλος ο σχεδιασμός και να μπουν στο τραπέζι οι όροι του διαγωνισμού για να διερευνήσουν τι είδους συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν και ποια θα είναι τα πιθανά στρατόπεδα των διεκδικητών.

 

Τι θα αποφέρει στα ταμεία η πώληση

 

Σήμερα η καθαρή αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ (δίχως τις υποχρεώσεις) υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, εισφέροντας στην επιχείρηση EBITDA 350 εκατ. ευρώ. Μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει στα ταμεία της ΔΕΗ, ανάλογα και με το ποσοστό που θα πουληθεί, από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Πέρσι ο ΔΕΔΔΗΕ εμφάνισε έσοδα 890 εκατ., από 895 εκατ. ευρώ το 2017 και καθαρές ζημίες 14,1 εκατ. από κέρδη 36,7 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες αποδίδονται στην πρόβλεψη για αποζημιώσεις ύψους 58 εκατ. ευρώ λόγω αποχωρήσεων εργαζομένων.

«Με τον ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ δεν λύνει το πρόβλημά της, σε δύο χρόνια θα έχει φάει τα έσοδα της πώλησης και θα έχει χάσει ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία», αναφέρει αρμόδια πηγή της Επιχείρησης.

Στελέχη εξειδικευμένων συμβούλων που συνδέονται με αυτήν προσθέτουν επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα καλό «μαξιλάρι», όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ και με δυσκολία θα βγάλει τη χρονιά με τους πόρους που θα της εξασφαλίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (είσπραξη ΥΚΩ, εξορθολογισμός τιμολογίων) και η εντατικοποίηση της είσπραξης οφειλών. Εκείνο που όλοι συμφωνούν είναι ότι απαιτείται εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων καθώς πλέον η εταιρεία παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και μεγάλη απόδειξη ήταν τα αρνητικά για πρώτη φορά EBITDA του α’ τριμήνου που ανήλθαν σε 51,3 εκατ. ευρώ.

 

Το σχέδιο για τους έξυπνους μετρητές

 

Η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται. Προ τριμήνου και μεσούσης της συζήτησης για την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ λόγω των σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέφανος Οκταποδάς παρουσίαζε στο διοικητικό συμβούλιο ένα μελετημένο σχέδιο για τον τρόπο που η εταιρεία θα μπορέσει να μετασχηματίσει το συμβατικό δίκτυο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε ψηφιακούς. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότερη μελέτη της PricewaterhouseCoopers, η οποία τεκμηρίωνε την ανάγκη ψηφιοποίησης του δικτύου επίσης με τη συμμετοχή ιδιωτών. Ωστόσο, οι προβλέψεις της μπήκαν στο συρτάρι και η υπόθεση των έξυπνων μετρητών, που αποτελεί ένα πρότζεκτ ύψους 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, συνεχίζει να είναι παγωμένη. Στελέχη της ΔΕΗ που βρέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου (λίγο πριν από το Πάσχα) παρομοιάζουν την κίνηση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ με προλείανση εδάφους προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις και να βολιδοσκοπήσει το κλίμα για συμμαχία με ιδιώτες επενδυτές. Ηταν μάλιστα τόσο έντονες οι αντιδράσεις που συνάντησε η πρόταση, που αποσύρθηκε γρήγορα με την προτροπή της διοίκησης Παναγιωτάκη.

 

Επιλογές για την ψηφιοποίηση

 

Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, η εταιρεία είχε τρεις επιλογές για να τρέξει την ψηφιοποίηση του δικτύου. Η πρώτη είναι το έργο να γίνει απευθείας από τον ΔΕΔΔΗΕ, που λόγω και των ταμειακών δυσκολιών της ΔΕΗ αυτό θα έπαιρνε χρόνο χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο ήταν να προχωρήσει ο σχεδιασμός με ΣΔΙΤ, βάζοντας όμως και εδώ ζητήματα χρηματοδότησης για τη ΔΕΗ, και η τρίτη εναλλακτική πρόταση αφορούσε τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού SPV στην οποία θα μπορούσε να μεταβιβαστεί έως και το 51% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία αυτή θα αναλάμβανε να κάνει το έργο με τους έξυπνους μετρητές προκειμένου να υπερπηδηθούν και όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί τα data των έξυπνων συστημάτων αλλά και τον περιορισμό του χρόνου των προμηθειών. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 200.000 έξυπνων μετρητών, το οποίο ανακόπηκε κατόπιν προσφυγών των διαγωνιζομένων στο ΣτΕ. Η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί από τα τέλη του 2018, αλλά δεν έχει καθαρογραφτεί.