Την κατανάλωση ενέργειας μιας χώρας ίσης με την Ολλανδία θα μπορούσε να φτάσει η βιομηχανία που αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) μέχρι το 2027, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μικρότερος από εκείνον που αναμένεται, αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξή της.

Όπως αναφέρει το BBC, από τότε που εμφανίστηκε το ChatGPT οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες με τεχνητή νοημοσύνη. Για να το πετύχουν, έχουν αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που χρησιμοποιούν σε σχέση με τις συμβατικές εφαρμογές, γεγονός που καθιστά τη μετάβαση στο ίντερνετ πολύ πιο ενεργοβόρα.

Από την άλλη, η νέα μελέτη αλλά και πολλές άλλες αναφέρουν ότι τέτοιες έρευνες είναι κερδοσκοπικές, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας δεν αποκαλύπτουν αρκετά στοιχεία, ώστε να μπορεί να υπάρξει μια ακριβής πρόβλεψη.

Η μελέτη βασίζεται σε ορισμένες παραμέτρους που παραμένουν αμετάβλητες, όπως ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, η διαθεσιμότητα των τσιπ της AI και οι διακομιστές που συνεχίζουν να εργάζονται πλήρως.

Σύμφωνα με τον Alex De Vries, υποψήφιο διδάκτορα στη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του VU Amsterdam, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η Nvidia θα είναι εκείνη που θα προμηθεύσει περίπου το 95% του εξοπλισμού AI που είναι απαραίτητος.

Εξετάζοντας την ποσότητα που αναμένεται να παραδώσει η εταιρεία μέχρι το 2027, ο ίδιος μπόρεσε να υπολογίσει την κατανάλωση ενέργειας για την τεχνητή νοημοσύνη στις 85-134 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου όση είναι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε μια μικρή χώρα.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για το μέγεθος μιας χώρας όπως η Ολλανδία», είπε ο Alex De Vries στο BBC, ενώ τόνισε ότι η μελέτη του έδειξε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όπου είναι πραγματικά απαραίτητη. Η Nvidia αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πόση ενέργεια και νερό καταναλώνει η AI

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν δημοφιλή chatbot όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, απαιτούν για τη λειτουργία τους τεράστιους χώρους με εξειδικευμένους υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός τους είναι πιο ενεργοβόρος, ενώ οπωσδήποτε πρέπει να διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία, με ειδικά συστήματα νερού.

«Ένα σύνηθες σημείο με κανονικά κιτ εξοπλισμού καταναλώνει περίπου 4 kW ενέργειας, που ισοδυναμεί με ένα σπίτι. Αντίθετα, ένα σημείο με κιτ AI χρειάζεται περίπου 20 φορές περισσότερη κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή ισχύ περίπου 80 kW. Και μέσα σε μόνο ένα κέντρο δεδομένων μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες τέτοια κιτ», είπε στο BBC ο Danny Quinn, επικεφαλής της εταιρείας κέντρων δεδομένων DataVita στη Σκωτία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η νέα μελέτη, που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Joule, δεν έχει συμπεριλάβει την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις μέσες τιμές του πετρελαίου – Τι σημαίνει για τις ενεργειακές εταιρείες

Κομισιόν: Απειλεί «Χ» και «Meta» με κυρώσεις για παραπληροφόρηση στον πολέμο στο Ισραήλ (tweets)

Φυσικό αέριο: «Ανάφλεξη» στις τιμές που έφτασαν τα 50 ευρώ στην Ευρώπη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ