Εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στη Μ. Ανατολή, αλλά και της δολιοφθοράς στον αγωγό Φινλανδίας-Εσθονίας οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά οδηγήθηκαν σε «ανάφλεξη».

Μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο που κρατήθηκαν κάτω από τα 40 ευρώ/MWh, η επίθεση της Χαμάς και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις δυνάμεις του Ισραήλ, γεγονός που έφερε επιπλέον και το κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tamar το οποίο διαχειρίζεται η Chevron Corp., για λόγους ασφαλείας, χθες οι τιμές εκτοξεύθηκαν στο σημείο αναφοράς του TTF.

Έτσι τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν μια ανάσα από τα 50 ευρώ, στα 49,4 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,4% σε μια μέρα, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 52,30 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο στα 53,7 ευρώ/MWh.

Το σαμποτάζ

Καταλυτικό ρόλο για αυτό το νέο ράλι του φυσικού αερίου διαδραματίζει η σύρραξη στη Μ. Ανατολή, καθώς και το σαμποτάζ στον αγωγό Φινλανδίας-Εσθονίας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Φινλανδία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υποπτεύεται ότι η διαρροή αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από σκόπιμη πράξη καταστροφής, τροφοδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Εσθονία άρχισε να διαρρέει το Σαββατοκύριακο και άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι η έρευνα προχωρά με βάση το σενάριο ότι επρόκειτο για δολιοφθορά. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο δήλωσε ότι προκλήθηκε από «εξωτερική πηγή», ενώ αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Στο φόντο των εξελίξεων οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, καθώς η διαρροή αναζωογόνησε τις ανησυχίες για την ευπάθεια των ενεργειακών υποδομών, ιδίως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία πέρυσι —για τις οποίες η ευθύνη δεν έχει ακόμη καθοριστεί— οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν την ασφάλεια των βασικών υποδομών τους.

Πάντως ενώ η διαρροή του αγωγού δεν είναι σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς η Ευρώπη μπαίνει στο χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μια εβδομάδα αφότου η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο αγωγός βρίσκεται σε περίπου 60 μέτρα (197 πόδια) βάθος, στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Φινλανδίας που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από την ακτή αλλά έξω από τα χωρικά της ύδατα.

Ο Balticconnector τέθηκε σε χρήση μόλις πριν από τρία χρόνια για τη σύνδεση ενός νέου τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Με τη γνωστή… χρονοκαθυστέρηση αναμένεται να φτάσουν στο χώρα μας οι επιπτώσεις από το νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου.

Για σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σε 119,73 ευρώ/MWh, (καταγράφοντας μείωση κατά 13,63% σε σχέση με χθες που είχε φτάσει στα 138,62 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 77,54 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 225,09 ευρώ/MWh.
Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην έστω και μικρή αποκλιμάκωση για σήμερα ήταν και η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 43,19%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30,39% και έπονται ο λιγνίτης με 9,41%, τα υδροηλεκτρικά με 7,86% και οι εισαγωγές με μόλις 6,50%.

Διαβάστε ακόμη: 

Προβλέψεις ΔΝΤ: «Πόλεμος» για την πραγματική οικονομία και το 2024

Ο Stefanos, το Kefalaio και ο ναυαρχούκος, το ναυάγιο και ο πόλεμος των Α., ο Μασούτης… εργολάβος και το δεύτερο στεφάνι του Δασκαλόπουλου

Bob W: Στην Αιόλου μετά το deal με την Blend Development της οικογένειας Καλλιτσάντση για το “Blend Hotel” (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ