Για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας μεταφέρεται η πρεμιέρα του νέου μηχανισμού για την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά, σε ένα περιβάλλον έντονων ανατιμήσεων.

Οι εκτιμήσεις ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί και να σταματήσουν το επόμενο διάστημα, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια καταναλωτές στο μαρτύριο των ελλείψεων καυσίμων, οδηγεί σε νέο ράλι τις τιμές του φυσικού αερίου που χθες προσέγγισαν τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η έκρηξη αυτή κοκκινίζει ξανά τον Ευρωπαϊκό χάρτη τιμών και με εξαίρεση τις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου που ακολουθούν την δική τους πολιτική, οδηγεί σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην χονδρεμπορική που για την Ελλάδα διαμορφώνονται σε 351,70 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο «τρενάκι» του τρένου των ανατιμήσεων προστίθονται και οι φόβοι για διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, μετά την προγραμματισμένη συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές αερίου στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού. Στην Ευρώπη φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα συντήρησης του αγωγού για να κλείσει τις βαλβίδες, θέτοντας φρένο στις προσπάθειες αναπλήρωσης αποθεμάτων.

Σε αυτό το ασταθές και εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον, η κυβέρνηση έρχεται τις επόμενες μέρες να εγκαταστήσει το νέο μηχανισμό με την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική και την άντληση των υπερεσόδων στην «πηγή» ώστε να ενισχύσει τον κουμπαρά των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι για το επόμενο 12μηνο η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της περίπου 5 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστο για να στηρίξει νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία «κλειδώνει» ο νέος μηχανισμός που επιβάλλει αποζημίωση ανά τεχνολογία.  

Η απόφαση προβλέπει ότι η τιμή που θα καθορίζει τους σταθμούς ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά θα είναι σταθερή, στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα και στα 112 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Ανά μήνα θα διαμορφώνεται η τιμή για τον λιγνίτη και τις μονάδες φυσικού αερίου. Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, οι μονάδες φυσικού αερίου θα αποζημιώνονται με 253,9 ευρώ/MWh και οι μονάδες λιγνίτη 206,7 ευρώ/MWh.

Για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, ο καθορισμός του πλαφόν θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες. Για τις λιγνιτικές θα συνυπολογίζονται και άλλα κόστη όπως το Κόστος Εξόρυξης λιγνίτη, ο  Μέσος Βαθμός Απόδοσης, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών κ.α και για τις μονάδες αερίου, τα Λοιπά Κόστη Αερίου, ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας κ.α.