Στην υποσαχάρια Αφρική περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με περίπου 347 από τα 702 εκατομμύρια άπορων στον κόσμο να συγκεντρώνονται σε αυτή την περιοχή.

Το ποσοστό γεννήσεων, με περισσότερα από 5 παιδιά ανά γυναίκα, καταγράφει ρεκόρ στην Ουγκάντα, μία χώρα με σχεδόν 4.956 γεννήσεις την ημέρα -1.800.000 ετησίως- και με ρυθμό αύξησης του πληθυσμού κατά 3%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας για την Ουγκάντα το 2023 υπολογίζεται στους 39 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων, σημειώνοντας μείωση κατά 3,43% σε σχέση με το 2022. Tο 2016 οι θάνατοι ήταν 27 ανά 1.000 γεννήσεις, ποσοστό πολύ υψηλό, αλλά σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τους 98 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις που καταγράφονταν πριν τρεις δεκαετίες.

Από έρευνα που διεξήχθη το 2016 σε αγροτικές περιοχές της ανατολικής Ουγκάντα προέκυψε ότι ελλιποβαρή νεογέννητα παρουσίαζαν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα 28 ημερών, βρέφη που εκδήλωναν προβλήματα υγείας είχαν 2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με όσα δεν εμφάνισαν ανάλογα προβλήματα. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι στη χώρα 141.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν συμπληρώσουν τα πέμπτα τους γενέθλια -το 26% αυτών των παιδιών πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Σχεδόν οι μισές μητέρες και νεογέννητα δε λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον τοκετό, με τη UNICEF να συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας της χώρας για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις εγκύους και στη συνέχεια τη φροντίδα των νεογνών.

Άλλα αίτια είναι η ελονοσία, οι επιθέσεις από ερπετά, έντομα, τρωκτικά και τα οικιακά περιστατικά που σημειώνονται εξαιτίας ελλιπών μέτρων ασφαλείας στο σπίτι.

Λύση στο τελευταίο προσπαθεί να δώσει μία εταιρία που κατασκευάζει «πράσινες» βρεφικές κούνιες ώστε το μωρό να είναι προστατευμένο και να μη διατρέχει κινδύνους από εξωτερικούς παράγοντες.

Η κούνια Kokono σχεδιάζεται στην Ιταλία από την De-LAB, μια ιταλική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την επιχειρηματία και ακτιβίστρια Λουτσία Νταλ Νέγκρο, και κατασκευάζεται στην Ουγκάντα από βιοδιασπώμενα υλικά, συμβάλλοντας και υποστηρίζοντας μια βιώσιμη παραγωγική διαδικασία στην οποία, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, συμμετέχει ολόκληρος ο τοπικός πληθυσμός, από τους προμηθευτές, τους διανομείς, τους εκπαιδευτικούς, μέχρι τους τελικούς χρήστες, τους γονείς.

Η Kokono σχεδιάστηκε για να μετριάσει τους κινδύνους, παρέχοντας ένα κινητό, ασφαλές «καταφύγιο» για τα βρέφη, αφού μεταφέρεται εύκολα, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του προϊόντος, το κέλυφος της κούνιας είναι σχεδιασμένο με ειδικό πλαστικό, το οποίο σε αντίθεση με το συνηθισμένο πλαστικό, αποσυντίθεται πολύ νωρίτερα όταν η κούνια μετά τη χρήση της εγκαταλείπεται στην ύπαιθρο ή στο νερό, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε κομπόστ έπειτα από περίπου 10 χρόνια.

Παράλληλα, περιορίζονται ακόμα περισσότερο τα απόβλητα αφού η Kokono διατίθεται χωρίς συσκευασία και έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να στοιβάζεται για εξοικονόμηση χώρου. Όλα τα εξαρτήματα του κρεβατιού -κουνουπιέρα, λαβή, στρωματάκι κατασκευασμένο από βαμβάκι- τοποθετούνται μέσα στην κούνια.

Όσο για την αποστολή της, αυτή πραγματοποιείται έως 10/15 τεμάχια μέσω boda-boda, δηλαδή δίτροχα ταξί, ή για μεγαλύτερες παραγγελίες μεταφέρονται με φορτηγό ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές διαδρομές και επομένως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η κούνια, η οποία πωλείται σε προσιτή τιμή για τους ντόπιους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό μπανάκι, αλλά και ως χώρος για παιχνίδι.

Αλλά πώς λειτουργεί; Χάρη σε μια κουνουπιέρα -ραμμένη στο χέρι από ντόπιες γυναίκες- η κούνια προστατεύει τα παιδιά από 0 έως 12 μηνών από ασθένειες όπως η ελονοσία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το 20% των θανάτων στην Αφρική, αλλά και από άλλους κινδύνους όπως τα οικιακά ατυχήματα, η ασφυξία και οι επιθέσεις από ζώα.

Οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές και βιοπορίζονται με εργασία στα χωράφια, δε μπορούν να έχουν ένα νεογέννητο στην πλάτη όλη μέρα με αποτέλεσμα να το αφήνουν στο έδαφος για πολλές ώρες. Η λαβή της κούνιας τις βοηθά ώστε να έχουν κοντά τους το μωρό τους, το οποίο θα είναι ασφαλές και δε θα διατρέχει κινδύνους.

Μέχρι σήμερα 1.500 κούνιες διανεμήθηκαν στις πιο φτωχές περιοχές της Ουγκάντα, από την Καμπάλα μέχρι το Μαλάουι και ακόμα 2.400 είναι έτοιμες και αναμένεται να παραδοθούν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς της κούνιας έναντι 36 ευρώ από όποιον θέλει να τη δωρίσει σε μία οικογένεια που έχει ανάγκη.

Kokono σημαίνει «άδεια κολοκύθα» στην τοπική διάλεκτο και αποτελεί το ιδανικό όνομα, αφού η κούνια είναι πορτοκαλί και παραπέμπει στο λαχανικό.

Η ιδρύτρια της εταιρίας Λουτσία Νταλ Νέγκρο σε παλαιότερη συνέντευξή της εξήγησε πως ταξίδεψε στην Ουγκάντα, όπου οργανώθηκε μία πραγματική περιοδεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άνθρωποι, ρωτώντας τους ντόπιους ποια θα ήταν η τέλεια κούνια για τους γονείς στην Ουγκάντα. Αφού συγκέντρωσαν όλες τις πολύτιμες πληροφορίες σχεδίασαν την κούνια και προγραμμάτισαν την παραγωγή της ώστε να είναι 100% «Made in Uganda» για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και η γυναικεία εργασία, αφού έτσι έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.

Photo: Instagram/ delabconsulting

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Ενέργειας: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Βρετανία: Σε κίνδυνο η «tea time» – Καμπανάκι από τα σούπερ μάρκετ για ελλείψεις σε τσάι

Temu: Ξοδεύει σαν δισεκατομμυριούχος για να «κατακτήσει» την Αμερική (γράφημα + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ