To μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει κατασκευάσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, αναλαμβάνει η Μυτιληναίος σε συνεργασία με την General Electric Vernova. Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Μυτιληναίος, οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν έναντι σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών, την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έργο γίνεται για λογαριασμό του National Grid Electricity Transmission (του αντίστοιχου ΑΔΜΗΕ) και της SP Transmission και είναι συνολικού ύψους 2,5 δισ. λιρών.

Τμήμα του έργου που συνδέεται με τα καλώδια το έχει αναλάβει η Prysmian και το υπόλοιπο της κατασκευής, η κοινοπραξία της General Electric με τη Μυτιληναίος, βάζοντας την ελληνική εταιρεία στην ελίτ των εταιρειών κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργων διασύνδεσης. Η νέα σύμβαση, υπολογίζεται να ενισχύσει τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου.

Όπως δήλωσε χθες στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκωτία με την Αγγλία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία στο εξωτερικό. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε ένα τόσο μεγάλο έργο σε μία κατά τεκμήριο αναπτυγμένη χώρα, συνεργαζόμενοι με τη General Electric, την εταιρεία που διαθέτει την υψηλότερη τεχνογνωσία» δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου. Όπως τόνισε, η εταιρεία παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο εξωτερικό, έχοντας εκεί το 70% των πωλήσεων της.

Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών επιλέχθηκε για την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), για τη διασύνδεση της λεγόμενης «Eastern Green Link 1 (EGL1)». Πρόκειται για μία υποθαλάσσια διασύνδεση από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από 2 εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δύο εταιρείες θα αναλάβουν τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου που θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς.

Το καλωδιακό σύστημα HVDC έχει μήκος περίπου 190 χλμ. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Η έναρξη του σχεδιασμού του έργου αναμένεται στις αρχές του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025. Με το έργο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο, υλοποιεί μέρος της στρατηγικής του για την ενεργειακή μετάβαση, διευκολύνει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τη βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου και την προώθηση διεθνών συνεργασιών.

Η διασύνδεση EGL1 αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

Η Mυτιληναίος θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην ανάπτυξη δικτύων είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας των δικτύων για μεταφορά ενέργειας, αυξάνεται η σταθερότητα, και τα συστήματα μεταφοράς γίνονται πιο ανθεκτικά.

Η εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου, τα οποία έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τον Προϋπολογισμό

Η μάχη των Βρυξελλών, τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς για τη MIG, το γινάτι της Goldair για τον Βόλο και η βουτιά του Attica Group

Kaizen Gaming: Είσοδος σε δύο νέες αγορές στη Λ. Αμερική – Πώς προχωρά το πλάνο επέκτασης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ