Την διατήρηση των ισχυρών επιδόσεων του 2022 και την φετινή χρονιά,  προέβλεψε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, με στόχο να παρουσιάσει  EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Πέρσι τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 823 εκ. ευρώ έναντι 359 εκατ. το 2021. Οι  προβλέψεις για το 2023 θα ανακοινωθούν όπως είπε την 1η Ιουνίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

Σε ότι αφορά την διείσδυση στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξή τους, με στόχο το 2023 να φτάσουν το 1 GW τα έργα σε λειτουργία και σε αυτά να προστεθούν επιπλέον 2,5 GW το 2024 από τα οποία το 1,5 GW θα αναπτυχθούν στο εξωτερικό και 1 GW στην Ελλάδα. Στόχος για το 2025 είναι η εταιρεία να φτάσει τα 5 GW.

Πέρσι ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας της Μυτιληναίος εμφάνισε κύκλο εργασιών 630 εκατ. (που αντιστοιχεί σε 10% του συνολικού κύκλου εργασιών) με το EBITDA στα  105 εκατ., έναντι 22 εκατ. το 2021.

Πέραν της ενίσχυσης του κύκλου εργασιών, η ισχυρή ανάπτυξη των EBITDA, οφείλεται στη σημαντική ενδυνάμωση του περιθωρίου κέρδους αποτέλεσμα της πολύ μεγαλύτερης συνεισφοράς της πλατφόρμας BOT (Build Operate & Transfer) σε σχέση με τα έργα για τρίτους, στο μείγμα κερδοφορίας.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία των δύο νέων θυγατρικών του ομίλου στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις, σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να γίνουν οι αποσχίσεις, και οι δύο εταιρείες θα είναι σε λειτουργία από την 1η Απριλίου του 2023.

Τι δήλωσε στους αναλυτές

Στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαν 147 αναλυτές, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην πορεία των κερδών της εταιρείας τα επόμενα χρόνια και στις επιδόσεις της στον κλάδο της ενέργειας.

Σχετικά με την πορεία της εταιρείας το 2024, σημείωσε ότι η Μυτιληναίος έχει μακρά παράδοση στην αντιστάθμιση κινδύνου  ώστε να μπορεί να καλύπτει τα περισσότερα ρίσκα που μπορεί να εμφανιστούν ενώ χάρη στη δομή της, μπορεί να εμφανίζει υψηλή κερδοφορία, είτε η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή είτε όταν είναι πολύ υψηλή.

Σημείωσε ότι από την αρχή του πολέμου το 50% των παραγωγών αλουμινίου μείωσαν την παραγωγή τους ενώ αντίθετα η Mytilineos παρουσίασε επιδόσεις που συγκρίνονται μόνο με μια ακόμη εταιρεία στην Ευρώπη.

Σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που είναι σε ισχύ και έχει ως όριο τα 25 ευρώ/μετοχή, τόνισε ότι θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί. Σημείωσε μάλιστα ότι στην εταιρεία υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, που την τοποθετούν  σε μια νέα εποχή, με σχέδια για το μέλλον  και είσοδο σε διεθνή Χρηματιστήρια, και γι’ αυτό θεωρεί ότι η αξία της εταιρείας είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που έχει σήμερα.

Για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών σημείωσε ότι θα αυξηθεί το όριο τιμής στην επόμενη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

Μιλώντας για το 2022 τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια, κατά την οποία όμως η Mytilineos, όχι μόνο διατήρησε την υψηλή αποδοτικότητά της αλλά και τριπλασίασε την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει πολύ ψηλά τις επενδύσεις και τη μερισματική απόδοση και όλα αυτά κρατώντας πολύ χαμηλά, στο 0,8 το λόγο καθαρό δανεισμό/EBITDA.

Ειδικότερα, η Mytilineos μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα €716 εκατ. το 2022, από €803 εκ στο τέλος του 2021 με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022.

Οι επιδόσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, δίνουν το σήμα στην αγορά ότι το management εξασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου με τις  επενδύσεις για φέτος να υπολογίζονται στα επίπεδα του 2022 δηλαδή πάνω από  €700εκατ.

Για τα PPA’s

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας για τα διμερή συμβόλαια, σημείωσε ότι εξαρτάται από την πορεία των τιμών και της διακύμανσης τους, τις συνθήκες, τις τιμές των διμερών συμβολαίων και πολλούς άλλους παράγοντες. Γενικά τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εταιρείας θα κατευθύνεται μέσω διμερών συμβολαίων σε σημαντικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη.

Για την φορολόγηση

Σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών, σημείωσε ότι έχουν επιβληθεί 4 διαφορετικοί τρόποι φορολόγησης: Η φορολόγηση των έκτακτων κερδών των πρώτων μηνών του 2022, για την οποία έχουν ήδη καταβληθεί 21 εκ. ευρώ, ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική, που λειτουργεί αυτόματα, το τέλος στο φυσικό αέριο για τους παραγωγούς που επίσης πληρώνεται αυτόματα και τέλος ο μηχανισμός για τα κέρδη των προμηθευτών για τον οποίο όπως ανέφερε δεν γνωρίζουμε τα ποσά, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχουν συμπεριληφθεί σχετικές προβλέψεις στα αποτελέσματα του 2022.

Για τα κίνητρα των ΗΠΑ

Για τον κλάδο της βιομηχανίας, σημείωσε ότι εν όψει των υποχρεώσεων για την κλιματική αλλαγή και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει κάθε χώρα (π.χ νομοθεσία IRA των ΗΠΑ), πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρώπη και να μετεγκατασταθουν στις ΗΠΑ. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα τόνισε, με δύσκολες λύσεις γιατί δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αφορά και την πολιτική και τα γεωπολιτικά ζητήματα, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Δωμάτιο με θέα: H Deluxe Suite του Moni Emvasis στη Μονεμβασιά

«Κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα και εξόφληση σε δόσεις για όσους «συμβιβαστούν» με την εφορία