Μπορεί οι ελέφαντες να έχουν τη φήμη της πολύ καλής μνήμης, αλλά και τα συμπαθή πιθηκάκια δεν πάνε πίσω.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, διαπιστώθηκε πως πρωτεύοντα όπως χιμπατζήδες και μπονόμπος έχουν μακρά κοινωνική μνήμη.

Μπορούν, δηλαδή, να ανακαλέσουν πρόσωπα του περιβάλλοντός τους ακόμα και αν μεσολαβούν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που τα έχουν συναντήσει.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες στο καταφύγιο Κουμαμότο και στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου παρουσίασαν σε 26 μπονόμπος και χιμπατζήδες φωτογραφίες άλλων μελών της ομάδας τους που είτε δεν είχαν ξαναδεί, είτε είχαν πεθάνει, είτε είχαν μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

«Χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από πρόσφατες στιγμές. Τα “άγνωστα” πρόσωπα ήταν άτομα που δεν είχαν ποτέ στεγαστεί στο ίδιο ίδρυμα με το υποκείμενο», αναφέρει το κείμενο των ερευνητών.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, παρατήρησαν το βλέμμα τους διαπιστώνοντας ότι οι πίθηκοι κοιτούσαν για περισσότερο χρονικό διάστημα τις φωτογραφίες των μελών της ομάδας, παρά εκείνες άγνωστων ατόμων.

Η Λουίζ, για παράδειγμα, φάνηκε να αναγνωρίζει σε φωτογραφίες την αδελφή της Λορέτα και τον ανιψιό της Έριν, τους οποίους δεν έβλεπε εδώ και 26 χρόνια. Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε κατά τις οκτώ δοκιμές, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη μακροβιότερη κοινωνική μνήμη μη ανθρώπινων όντων.

«Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι πίθηκοι είναι πολύ διαφορετικοί από εμάς. Στην πραγματικότητα διαπιστώσαμε ότι αυτά τα ζώα διαθέτουν γνωστικούς μηχανισμούς παρόμοιους με τους δικούς μας, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Λόρα Λιούις.

Η κοινωνική μνήμη, λοιπόν, μπορεί να έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και ενδεχομένως επέτρεψε πολύπλοκες μορφές αλληλεπίδρασης, όπως το εμπόριο μεταξύ διαφορετικών ομάδων που σπάνια βλέπουν η μία την άλλη και επομένως πρέπει να διατηρούν τη μνήμη τους για πολλά χρόνια.

Παρατηρήθηκε, μάλιστα, πως οι πίθηκοι κοιτούσαν για περισσότερο χρονικό διάστημα τα άτομα με τα οποία διατηρούσαν καλές σχέσεις, παρά με όσα δεν ήταν φίλοι.

«Η ιδέα ότι οι πίθηκοι θυμούνται πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των σχέσεών τους είναι ένα εύρημα κοινό με την ανθρώπινη συμπεριφορά», επισήμανε ο Κρίστοφερ Κρουπένι, μελετητής της νοημοσύνης των ζώων στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι «οι πίθηκοι πιθανότατα έχουν μνήμη για μη συγγενείς που διαρκεί τουλάχιστον 9,5 έτη» και μπορεί να θυμούνται τους κοινωνικούς εταίρους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως και 26 έτη για ένα μεγάλο μέρος της διάρκειας ζωής τους από 40 έως 60 έτη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να καθοριστεί αν η μνήμη των μεγάλων πιθήκων διαρκεί πέραν των 26 ετών, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για ορισμένους εξ αυτών, η μακροβιότητα της κοινωνικής μνήμης μπορεί να είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων. Ανάλογου επιπέδου κοινωνική μνήμη σε μη ανθρώπινα όντα που διαρκεί περισσότερο έχει τεκμηριωθεί μόνο στα δελφίνια, τα οποία αναγνωρίζουν τις φωνές των άλλων μελών για 20 χρόνια.

Η αγκαλιά της Μάμα

Ήταν το 2016 όταν η Μάμα, χιμπατζής στο ζωολογικό κήπο του Royal Burgers’ Zoo στο Άρνεμ της Ολλανδίας, αδύναμη και ετοιμοθάνατη, αναγνώρισε έναν παλιό καλό της φίλο.

Σε βίντεο που είχε κυκλοφορήσει η 59χρονη Μάμα φαινόταν καταβεβλημένη και αρνείτο τροφή και νερό. Όταν, όμως, ο γνωστός βιολόγος και ιδρυτής της αποικίας χιμπατζήδων του ζωολογικού κήπου, Γιαν Βαν Χουφ, την πλησίασε εκείνη «ξανάνιωσε» αφού αναγνώρισε τον φίλο της, με τον οποίο γνωρίζονταν από το 1972. Του χαμογέλασε, του χάιδεψε τα μαλλιά, τον κοίταξε βαθιά στα μάτια και τον αγκάλιασε. Το συγκινητικό βίντεο αποδεικνύει αυτό που ο κόσμος της επιστήμης δίσταζε να αναγνωρίσει στα ζώα, ότι νιώθουν και εκφράζουν κι εκείνα την αγάπη.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

UBS: Η Fed απειλεί την ελκυστικότητα του δολαρίου – Πόσο θα ευνοηθεί το ευρώ

POS: Τι αλλάζει από 1/1/2024 – Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν υποχρεωτικά στο νέο καθεστώς

ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ