Ο Όμιλος Μυτιληναίος κατέθεσε τη μοναδική έντιμη προσφορά, που να αντανακλά την αξία των λιγνιτικών της ΔΕΗ, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Protergia/Μυτιληναίος, κ. Ντίνος Μπενρουμπής, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας σε σχόλιο που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ ότι στον διαγωνισμό κατατέθηκαν «μη προσφορές».

«Η ΔΕΗ γίνεται συνεχώς πιο ζημιογόνα γιατί λειτουργεί ανορθολογικά με τους πόρους που διαθέτει. Εμφανίζει μια επιμονή χωρίς λόγο στο λιγνίτη, ενώ η ζημιογόνα ΔΕΗ συνεχίζει να παρέχει εκπτώσεις στους καταναλωτές» εξήγησε ο κ. Μπενρουμπής που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λιγνίτης δεν είναι πια σέξι». Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν θα εξυγιανθεί η αγορά εξήγησε και θα συνεχίσει να νοσεί και δεν θα πετύχει ποτέ ανταγωνιστικότητα.

unnamed_18.jpg

Από τα δεξιά ο κ. Ντίνος Μπενρουμπής Γενικός Διευθυντής Protergia/Μυτιληναίος, ο κ. Στέφανος Οχταποδάς, CEO του ΔΕΕΔΗΕ, ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ και η κα Αλεξία Τασούλη

 

Όπως είπε, «ο λιγνίτης δεν βοηθά στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, οι ΑΠΕ το κάνουν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα τις δούμε σε πολύ μεγάλες εμπορικές εφαρμογές αποθήκευσης πριν το 2035-40». Εξήγησε ότι η αγορά καλείται να κινηθεί στο πλαίσιο της προσβασιμότητας στην ενέργεια (όχι να είναι δωρεάν, αλλά όσο το δυνατόν πιο οικονομική) και το decarbonization, τη μείωση της χρήσης του άνθρακα και την αύξηση των ΑΠΕ. «Στον ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό η Ελλάδα έκανε μόνο αυτά που δεν μπορούσε να αποφύγει αλλά ξέχασε δύο πράγματα. Δεν τον πετυχαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και ούτε με τον πιο οικονομικό τρόπο» εξήγησε ο κ. Μπενρουμπή. Όπως εξήγησε, στην ουσία έγινε μια προσχηματική προσαρμογή. 

«Ο λιγνίτης θα παραμείνει περίπου εκεί που είναι, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες μονάδες φυσικού αερίου και οι ανανεώσιμες πηγές θα βρεθούν εκεί που πρέπει καθώς προβλέπεται τριπλασιασμός τους» σημείωσε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εντός του έτους ότι στα τέλη του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο ισχύος 600 MW και προβλεπόμενης επένδυσης 300 εκατ. ευρώ.  Όπως είπε, κατατέθηκε η μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.