Η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο σε περισσότερους ευρωπαίους αγοραστές, χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο και σπέρνοντας περαιτέρω διχασμό στην Ευρώπη.

Η Gazprom PJSC, όπως αναφέρει το Bloomberg, διέκοψε τις αποστολές μέσω αγωγού προς την Ολλανδία και τη Δανία αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια εξέπληξε τις αγορές διακόπτοντας επίσης ένα μικρό συμβόλαιο που προμηθεύει τη Γερμανία. Η Shell Plc και ο αιολικός γίγαντας Orsted A/S είχαν αρνηθεί να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια και η Gazprom απάντησε σταματώντας τις ροές.

Η Ρωσία κρατά τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς τη στιγμή που το μπλοκ κινήθηκε για να επιβάλει τις πιο σκληρές ενεργειακές κυρώσεις μέχρι στιγμής ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Για μήνες, η Μόσχα σπέρνει το διχασμό στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο, -έναν πόρο χωρίς τον οποίο η ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει-, απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια.

Ορισμένες χώρες που παρέμειναν σταθερές και αρνήθηκαν τους νέους όρους που παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε. είδαν το αέριο τους να διακόπτεται. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι πρώτες στη λίστα της Μόσχας. Αλλού, εταιρείες όπως η ιταλική Eni SpA και η γερμανική Uniper SE προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Πούτιν χωρίς να υποστούν κυρώσεις και η ροή προς αυτές συνεχίζεται.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει διαφορετικά μεμονωμένες χώρες. Αλλά ένα άτομο που γνωρίζει τα συμβόλαια της Gazprom ανέφερε στο Bloomberg ότι οι κορυφαίοι αγοραστές της Ε.Ε. έχουν πληρώσει σύμφωνα με τους νέους όρους και ότι μετά τη Shell και την Orsted, καμία άλλη εταιρεία δεν θα αποκοπεί.

Μετά από εβδομάδες διαμάχης για τους όρους, προέκυψε η πληροφορία ότι οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου βρήκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ οι μικρότεροι αγοραστές με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις — και σε ορισμένες περιπτώσεις μια πιο επιθετική προσέγγιση στη Μόσχα — αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

«Τα συμβόλαια με την πλειονότητα αυτών των αγοραστών είτε λήγουν ούτως ή άλλως φέτος είτε αφορούν σχετικά μικρές ποσότητες», δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Οι αποφάσεις αυτών των αγοραστών δεν έχουν –ακόμη– επηρεάσει την πλειονότητα των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια», όπως λέει.

Το κόψιμο της ροής προς τη Δανία έρχεται τη στιγμή που η χώρα πρόκειται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη για το στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ, με ένα δημοψήφισμα που η κυβέρνηση προκήρυξε ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η χώρα, η οποία παραδοσιακά απέφευγε τη βαθύτερη σχέση με την ΕΕ, θα ενταχθεί και ως εκ τούτου θα πλησιάσει πιο κοντά στο μπλοκ.

Ομοίως, η Φινλανδία είδε τις εξαγωγές ενέργειας της από τη Ρωσία να μειώνονται δύο ημέρες αφότου οι ηγέτες της δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι ροές φυσικού αερίου κόπηκαν τρεις ημέρες μετά την υποβολή της αίτησής της.

Ο εξαγωγικός βραχίονας της Gazprom δήλωσε ότι σταματά την αποστολή φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe, επηρεάζοντας τις προμήθειες στη Γερμανία από σήμερα Τετάρτη. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου διακόπτει επίσης τις προμήθειες προς τη Δανική Orsted και την ολλανδική ενεργειακή εταιρεία GasTerra BV.

Η Shell Energy Europe έχει συμβόλαιο με την Gazprom για προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία έως και 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από το 0,8% των ποσοτήτων που παρείχε η ρωσική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι η Uniper, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει ρωσικό αέριο.

Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο της Orsted είναι για 20 τεραβατώρες ετησίως, ή περίπου 1,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Αν και αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των 24 τεραβατώρων που εισήγαγε η Δανία πέρυσι.