Ενέργεια & Περιβάλλον

Οι πέντε λόγοι ενδιαφέροντος για υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο

  • newsroom


Εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

«Ο ενεργειακός κλάδος στο σύνολο του βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τεχνικού κόσμου και των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ, που αποσκοπούν στο να οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού, ενισχύοντας επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και τεχνολογικές δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, συνδυάζοντας την ανάπτυξη με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, καθώς όλα αυτά μαζί μπορούν να κάνουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς τουλάχιστον θα παλέψουμε για αυτό», κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργάνωσε το ΤΕΕ με την υποστήριξη του ΙΕΝΕ, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε αφενός μεν την επικαιρότητα της επιστημονικής εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες, το πόσο επηρεάζει η ύπαρξη δυνητικών κοιτασμάτων τις σχέσεις των κρατών της περιοχής μας», αφετέρου δε τη γεωπολιτική, οικονομική, αλλά και τεχνολογική σημασία της θεματολογίας της εκδήλωσης, αναφέροντας ότι «ο χώρος της ενέργειας γενικά και ειδικά η έρευνα, η εξαγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων και η παραγωγή των σχετικών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και όλα τα παράγωγα προϊόντα είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα, όπου συμπίπτουν τόσες πολλές και διαφορετικές επιστημονικές – και όχι μόνον- ειδικότητες, όπως ο τεχνικός κόσμος, οι επιστήμονες της γης, η οικονομική ανάλυση, η γεωστρατηγική και η πολιτική».

Ο ενεργειακός τομέας μπορεί να φέρει ανάπτυξη, απασχόληση, πλούτο και εισόδημα, για τη χώρα, τις εταιρείες, τους πολίτες

«Εμείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενέργειας σε αυξημένη αλληλεπίδραση με το World Energy Council, στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, διότι πιστεύουμε ότι είναι σήμερα, όχι αύριο, όχι δυνητικά, αλλά εφαρμόσιμα, ένας κλάδος, που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και απασχόληση, πλούτο και εισόδημα, για τη χώρα, για τις εταιρείες, για τους πολίτες», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό αφορά τον ενεργειακό κλάδο στο σύνολο του, κάθε τομέα της αγοράς της ενέργειας, από τον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, ως τον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, από τον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές, ως τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας», τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι τομείς που αποτελούν τον ενεργειακό κλάδο συμβάλλουν στο να είναι ήδη ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, ακόμη και μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, μάλιστα με μεγάλες προοπτικές να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο στα προσεχή έτη».

Αναφερόμενος στις σωστές επιλογές και τον βέλτιστο σχεδιασμό ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου, ο Γ. Στασινός αφού επισήμανε ότι «η περιοχή μας αλλάζει συνεχώς – και ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο παράγοντα αλλαγών, τόσο τα τελευταία όσο και τα επόμενα χρόνια. Αλλαγές που με τις σωστές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση και εισόδημα» σημείωσε «την ανάγκη όλες αυτές οι προσπάθειες να έχουν σοβαρό, μελετημένο και ουσιαστικό τεχνικό περιεχόμενο».

Εξαιρετικά κρίσιμο θέμα η ενεργειακή ασφάλεια, με διαθεσιμότητα πολλαπλών πηγών τροφοδοσίας

«Είναι γεγονός ότι μέσα από τον κλάδο της Ενέργειας η χώρα μας με σταθερά βήματα εδραιώνει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα. Με όχημα τον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της και επιτέλους ανακτά το ρόλο που της αρμόζει ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα για την οποία οι προοπτικές για το μέλλον ισοδυναμούν με το μέλλον των νέων της. Και αυτό, ως προοπτική και ως κατάκτηση, δεν αναπληρώνεται από άλλα πρόσκαιρα μεγέθη» τόνισε ο Γιώργος Στασινός αναφέροντας μεταξύ άλλων πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους για τους οποίους όπως είπε «είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, από την οπτική της διαθεσιμότητας πολλαπλών πηγών τροφοδοσίας που, στην πλήρη ανάπτυξη ενός βέλτιστου συστήματος εφοδιασμού της αγοράς με ενεργειακούς πόρους, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βέλτιστο επίπεδο τιμών». Παράλληλα επισήμανε ότι «αυτό είναι που οδηγεί όλους τους παίκτες όπως η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ να στηρίζουν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής ώστε να παράξουμε αέριο ή πετρέλαιο», σε μία προσπάθεια στην οποία δεν είμαστε μόνοι μας καθώς «η Ελλάδα συμπορεύεται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σε μια συνεργασία που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της περιοχής».

Η Ελλάδα “ενεργειακός κόμβος” διαμετακόμισης για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζοντας το ρόλο του φυσικού αερίου σημείωσε ότι «η αξιοποίηση των διεθνών εξελίξεων, που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού και τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών, από το οποίο με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συνεργασίες μπορούμε όλοι να πετύχουμε οφέλη» και επισήμανε ότι «από εκεί που για χρόνια η χώρα μας θύμιζε μία σχεδόν αποκομμένη ενεργειακή “νησίδα”, έναν «παρία» της ενεργειακής αγοράς, τώρα πια βρισκόμαστε να μιλάμε για τη στρατηγική δυνατότητα της Ελλάδος να εξελιχθεί σε έναν “ενεργειακό κόμβο” διαμετακόμισης για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου».

«Η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου» είπε ο Γιώργος Στασινός και επισήμανε ειδικότερα ότι:

– Η συμμετοχή της Ελλάδος στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος άλλαξε πλήρως τα ενεργειακά δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, ήταν ένα σημείο κλειδί του μετασχηματισμού αυτού της χώρας μας.

– Η υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB μπορεί επίσης να προσδώσει στη χώρα μας έναν ρόλο “ρυθμιστή” για την ενεργειακή τροφοδοσία των Βαλκανίων και ακόμη παραπέρα.

– Όπως οι επενδύσεις σε υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές έπαιξαν το ρόλο τους.

– Η αναβάθμιση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, ώστε το “νησί” του ενεργειακού μας συστήματος να ενισχύσει το ρόλο του στη διαφοροποίηση, την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

– Ακόμη οι συζητήσεις που γίνονται και το ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες με επίκεντρο τη χώρα μας μία νέα πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

«Όλα αυτά μπορούν να φέρουν επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Και αυτό σημαίνει δουλειές για όλους», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Οι τεχνικά άρτιες λύσεις εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος

«Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες διαμαρτυρίες πολιτών για την διοργάνωση της εκδήλωσης με το επιχείρημα ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων βλάπτει το περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι «Μηχανικοί σχεδιάζουν τα έργα. Μηχανικοί σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τις διαδικασίες. Χωρίς την τεχνική γνώση δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Και οι Έλληνες μηχανικοί και τα Πολυτεχνεία μας και οι Πολυτεχνικές μας Σχολές και τα ερευνητικά μας ιδρύματα, έχουν το επίπεδο που χρειάζεται για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας σύνθετες τεχνικές εργασίες όπως αυτές που συζητάμε Όμως χωρίς αυτές τις συζητήσεις εδώ στο σπίτι των μηχανικών, στο χώρο όσων ξέρουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε σωστές, τεχνικά άρτιες, δοκιμασμένες και επιτυχημένες διαδικασίες και κατασκευές, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη ούτε αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ο Γ. Στασινός έδωσε το μήνυμα «ας μάθουμε να συζητούμε χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς και θα βρεθούν οι κοινοί τόποι. Το ΤΕΕ προσπαθεί, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, να οδηγήσει τη σοβαρή αυτή συζήτηση πέρα από τις αίθουσες επιχειρηματικών ή ακαδημαϊκών γεγονότων, να αλληλεπιδράσει με την κοινωνία, να περάσει μηνύματα, να ωριμάσει, αν θέλετε, τις εξελίξεις. Διότι νομίζω ότι είναι σε όλους ξεκάθαρη η αλληλεπίδραση των τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων στον τομέα της ενέργειας».

Κωστής Σταμπολής: Η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει πλέον μέσα από τις έρευνες των υδρογονανθράκων

«Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι σοβαρό και απαιτητικό από πλευράς επιστημονικής προσπάθειας, επενδύσεων και κυρίως από πλευράς επιμονής. Είναι ένα μακροπρόθεσμο αν θέλετε, μία μακροπρόθεσμη επιστημονική προσπάθεια. Δεν έχουμε συνήθως άμεσα αποτελέσματα, αλλά κάποια στιγμή συγκλείνουνε όλες οι προσπάθειες και φέρνουν ένα αποτέλεσμα».

Αυτά τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Κωστής Σταμπολής εκτελεστικός διευθυντής ΙΕΝΕ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με την υποστήριξη του ΙΕΝΕ.

Ο κ Σταμπολής, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής του πρώτου μέρους της εκδήλωσης με θέμα «οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ότι για να αποδώσουν οι προσπάθειες των ερευνών και ανακάλυψης υδρογονανθράκων «χρειάζεται σχεδίαση, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αφοσίωση», πρόσθεσε επίσης ότι «επιπλέον, είναι πολιτικό θέμα. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ σήμερα και αύριο στην Ελλάδα, το θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία και γενικά τον εθνικό χώρο».

-«Κακά τα ψέματα, η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει πλέον μέσα από τις έρευνες των υδρογονανθράκων» είπε ο κ Σταμπολής και σημείωσε ότι « όχι μόνο στην Ελλάδα, σε πάρα πολλές χώρες. Ναι μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν περιορίζονται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά αποτελούνε πολύ βασικό συστατικό. Άρα, έχει κάθε λόγο η Ελλάδα να θέλει το θέμα των υδρογονανθράκων να το έχει στην πρώτη σειρά, στην πρώτη γραμμή επικαιρότητος, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και επίπεδο εξωτερικών σχέσεων. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει και επειδή δεν έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε τώρα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό το θέμα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής ΙΕΝΕ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την οργάνωση της εκδήλωσης σημείωσε ότι «ο ρόλος του ΤΕΕ δεν είναι μόνο ένας παρεμβατικός λόγος, μία αν θέλετε, συμβολή στη συζήτηση. Είναι πολύ πλέον πιο ουσιαστικός. Και όπως αναφέρατε και εσείς, διότι αυτός συνδυάζεται άμεσα με το επάγγελμα του μηχανικού, ο οποίος σχεδιάζει, παρακολουθεί και υλοποιεί όλα αυτά τα θέματα με μεγάλη υπευθυνότητα και μέριμνα για το περιβάλλον».

Ο ίδιος είπε ότι «το ΤΕΕ είναι πολύ γνωστό για τους αγώνες, τις προσπάθειες που έχει κάνει πάρα πολλά χρόνια στα θέματα της ενέργειας», αναφέροντας « τον αείμνηστο Ευάγγελο Κουλουμπή, ο οποίος από τη δεκαετία του ’70, τότε που ήτανε Πρόεδρος του ΤΕΕ, έφερε για πρώτη φορά το θέμα της ενέργειας στην επικαιρότητα και στη συνέχεια ως Υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, το ’81 και ’82, πάλι συνέχισε αυτές τις προσπάθειες. Και ο Ευάγγελος Κουλουμπής τότε είχε δει ξεκάθαρα το θέμα των υδρογονανθράκων και είχε δώσει μία έμφαση σε αυτό και πράγματι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις».

Γιάννης Μπασιάς: «Τη Δευτέρα παίρνουμε τα λεφτά από τον τουρισμό και την Τρίτη τα δίνουμε για να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο»

«Τη Δευτέρα παίρνουμε τα λεφτά από τον τουρισμό και την Τρίτη τα δίνουμε για να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο παρουσίασε ο Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΥΕ), μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ, την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα υδρογονανθράκων για την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια και αναβάθμιση της χώρας μας.

Ο κ Μπασιάς παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2016, η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ελλάδα έφθασε τους 0,16 εκατ. τόνους ενώ η εγχώρια κατανάλωση πετρελαιοειδών το 2015 ήταν 11 εκατ. τόνοι. Σε ημερήσια βάση η παραγωγή στην Ελλάδα το 2018 έφθασε τα 5.000 βαρέλια ενώ η μέση ημερήσια κατανάλωση αργού στη χώρα φθάνει τα 450.000 βαρέλια με ετήσιο κόστος που υπερβαίνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2017 το συνολικό κόστος αργού και αερίου υπερέβη τα 11 δισ. ευρώ, «17 δισεκατομμύρια όχι κέρδος, τζίρος. Το 11 δισεκατομμύρια είναι κόστος», είπε ό ίδιος, θέτοντας το ερώτημα «ένα μέρος του κόστους αυτού δεν θα μπορούσε να απαλειφθεί ;» Kαι πρόσθεσε: «Δηλαδή, δεν μας μένει και τίποτα. Δεν είναι και πολύ σωστό να δουλεύουμε μόνο κάνοντας σέρβις για τον τουρισμό, για να μπορέσουμε να αγοράσουμε αέριο και πετρέλαιο. Δυστυχώς, είναι μία αλήθεια και δεν πρέπει να καταντήσουμε mousaka country».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥΕ εξήγησε ότι «στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνεται ερευνητική εργασία, όχι εργασία εξόρυξης, εκτός από τον Πρίνο, που είναι στην περιοχή τη Καβάλας, ο οποίος παράγει 1% των αναγκών της χώρας καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε πραγματικά να λέμε ότι θα μπούμε στην περίοδο και στην περιοχή των χωρών, οι οποίες έχουνε παραγωγή, θα πρέπει να ανακαλύψουμε κοιτάσματα τα οποία σε επίπεδο εκμεταλλευσιμότητας είναι 500 εκατομμύρια βαρέλια ή 3 τρις κυβικά πόδια και όχι λιγότερο. Αλλιώς θα είναι μικρά μερίσματα για το κράτος και ενδιαφέροντα μόνο για εταιρείες οι οποίες είναι μεσαίο μεγέθους, αλλά και μικρές, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα» Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι: « αυτές είναι οι αλήθειες που πρέπει να τις πούμε για να μην ονειρευόμαστε ότι σε μερικά χρόνια θα πλουτίσουν οι Έλληνες και δεν θα έχουμε χίλια δυο προβλήματα».

Ο κ Μπασιάς παρουσίασε 13 περιοχές, «τεμάχια» όπως είπε για τα οποία έχουν γίνει παραχωρήσεις σημειώνοντας ότι «διαγράφεται μία ζώνη γεωγραφική, η οποία τοποθετείται στη δυτική Ελλάδα υπεράκτια και χερσαία και φτάνει μέχρι κάτω από την Κρήτη», τονίζοντας τη γεωπολιτική σημασία αυτών των τεμαχίων και σημείωσε ότι «η Ελλάδα με το πρόγραμμα που έχει αρχίσει από το 2012-13, καθορίζει μία ζώνη η οποία χωρίζει τη Μεσόγειο σε δύο μέρη. Δυτική και Ανατολική. Η Ελλάδα στη Μεσόγειο, είναι το πιο δυτικό μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, το πιο Ανατολικό της Δυτικής Μεσογείου». Παράλληλα υπογράμμισε ο ομιλητής ότι «ανατολικά από την Ελλάδα υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα πράγματα έχουνε εξελιχθεί τα τελευταία 5 με 10 χρόνια».

Οι πέντε λόγοι του ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Αναπτύσσοντας πέντε λόγους για τους οποίους έχει αναπτυχθεί ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο κ. Μπασιάς εξήγησε ότι αυτοί είναι

Πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην SE Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. «Αυτές οι ανακαλύψεις τον τελευταίο καιρό σε αυτήν την περιοχή είπε ότι άρχισαν να δίνουν την αίσθηση στη διεθνή βιομηχανία, ότι ίσως αυτή η περιοχή μπορούσε να γίνει μία GAS Province, δηλαδή μία Περιφέρεια, μία περιοχή αερίου σημαντική. Προς το παρόν δεν έχει γίνει αυτό και δεν έχει γίνει, διότι δύο μεγάλα κοιτάσματα έχουν βρεθεί και έχουν αποδείξει ότι έχει ενδιαφέρον. Είναι το Λεβιάθαν στο Ισραήλ και το Ζωρζ στην Αίγυπτο. Όλα τα άλλα είναι μικρούλια. Και όταν λέω μικρούλια, χρησιμοποιώ την έκφραση και τη λέξη επίτηδες, αλλά είναι η αλήθεια».

Νέο γεωλογικό μοντέλο προστίθεται από το 2015 στη Μεσόγειο. Σχετικά είπε ο κ Μπασιάς ότι «Για δεκαετίες βλέπαμε τα κλαστικά ιζήματα, όλα αυτά που έρχονται από τα βουνά, να κατεβαίνουν στο Νείλο, να φτιάχνουν το Δέλτα του Νείλου τα οποία είναι χαλαζίας και άλλα ορυκτά σκληρά τα οποία συνιστούν τα πετρώματα στα οποία θα εξελιχθεί ένα κοίτασμα το οποίο θα το τραβήξουμε μετά. Αυτά τα λέμε κλαστικά. Πριν από 5- 6 χρόνια έγινε μια τεχνική ανακάλυψη σε ιζήματα τα οποία είναι ανθρακικά, δηλαδή ασβεστόλιθοι. Και εκεί προστέθηκε ένα δεύτερο μοντέλο πετρελαϊκού συστήματος το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στον επενδυτή, να πει αν έχω δυο περιπτώσεις που μπορεί να δουλέψει είναι καλύτερα από μια οπότε μπορώ να μειώσω το ρίσκο μου και έτσι άρχισαν να γίνονται μεγάλες επενδύσεις».

Προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερ-βαθιά ύδατα. Σύμφωνα με τον κ Μπασιά «οι γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερών τα οποία ξεπερνάνε τα 3000 μέτρα δεν είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολο αλλά η τεχνολογία πάει πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα περισσότερα κονδύλια βρίσκονται στην έρευνα που έχει να κάνει με την έρευνα και εξόρυξη θαλασσίων κοιτασμάτων υπεράκτιων παρά στη διαστημική έρευνα. Στα επόμενα χρόνια θα είναι δυνατό να υπάρξει παραγωγή και στα 3.500 μέτρα νερό. Διότι το πρόβλημα δεν είναι από τη στιγμή που η γεώτρηση θα πιάσει πάτο και θα μπει μέσα στην πέτρα, είναι πριν. Διότι φανταστείτε 3 χιλιόμετρα σωληνώσεις, είναι σαν φίδι και μπορείς να έχεις άνοιγμα γύρω στα 50 μέτρα. Όλα αυτά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα αλλά ευτυχώς η τεχνολογία προχωράει, τα κράματα των μετάλλων προχωράνε γιατί το βάρος είναι τεράστιο, η κατανόηση των μεγάλων πιέσεων σε αυτά τα βάθη είναι όλο και μεγαλύτερη και αυτά τα προβλήματα ξεπερνιούνται».

Ως τέταρτο και πέμπτο λόγο επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕ την αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG και αντίστοιχα την προμήθεια του φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή αγορά, υπογραμμίζοντας σχετικά ότι «η προμήθεια του φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά είναι μεγάλη υπόθεση διότι προς το παρόν ήταν από βορρά προς νότο, τώρα γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να γίνει από ανατολή προς δύση για αυτό έχουμε τον ΤΑΡ, έχουμε τον EAST MED σαν πρόγραμμα και υπάρχει και ένας άλλος αγωγός ο οποίος στη Μαύρη Θάλασσα διότι έχει γίνει τον τελευταίο καιρό μια μεγάλη ανακάλυψη αερίου ίσως όχι τόσο μεγάλη αλλά υπάρχουν υποδομές. Στη Ρουμανία είναι το κοίτασμα Neptune το οποίο θα μπορούσε να δώσει ένα τρίτο αγωγό και δουλεύουν εκεί, η ΕΧΟΝ έχει κάνει την ανακάλυψη, δουλεύεται εκεί για έναν άλλον αγωγό ο οποίος θα έχει διεύθυνση από ανατολή προς δύση».