Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα το mega project ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1,2 GW από τον Όμιλο Καράτζη και προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. 

Ειδικότερα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των φωτοβολταικών πάρκων και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου η λήψη όρων σύνδεσης για τα πρώτα 300 MW, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της κατασκευής τους. 

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική επένδυση του Ομίλου Καράτζη προβλέπει την δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.192,75 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντός του 2022 ιδρύθηκαν τρεις θυγατρικές εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) για την υλοποίηση των επενδύσεων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1.000 MW. Οι θυγατρικές εταιρείες «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1 Μ.ΑΕ», «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2 Μ.ΑΕ» και «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3 Μ.ΑΕ», υπέβαλλαν εντός του περασμένου Οκτωβρίου αιτήματα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, ο Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του στον τομέα των ΑΠΕ με τη διενέργεια νέων πράσινων επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση προχώρησε τον Μάρτιο του 2022 στην ίδρυση της «Καράτζη Ανανεώσιμες Α.Ε.» (“Karatzis Renewebles”) με δραστηριότητα στον τομέα ενέργειας από ΑΠΕ. 

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Καράτζη άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Ηράκλειο τα οποία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW.  

Πιο αναλυτικά, διαθέτει φωτοβολταικούς σταθμούς της μητρικής συνολικής ισχύος 8,24 MW (τρεις Φ/Β σταθμοί εγκατεστημένοι στις στέγες των βιομηχανοστασίων στο νομό Ηρακλείου ισχύος 80 KW έκαστος, τέσσερεις Φ/Β σταθμούς στην περιοχή της Θήβας συνολικής ισχύος 7 MW, έναν Φ/Β ισχύος 1 MW στη στέγη του βιομηχανοστασίου στη Λάρισα, έξι Φ/Β σταθμούς στην Κεφαλονιά ισχύος 100 KW έκαστος) και το Φ/Β σταθμό της θυγατρικής Καράτζη Βιομ/κες & Ξενοδ/κες Επιχειρήσεις στο νομό Πιερίας ισχύος 5,5 MW.  

Παράλληλα, με την έναρξη δραστηριότητας της Αιολικής Πνοής Αποσκιάς, ο τομέας περιλαμβάνει και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου (στη Δημοτική Ενότητα Διστόμου), ισχύος 8,4 MW, ανήλθε σε 13,2 εκατ. ευρώ και εκτός από το Αιολικό Πάρκο περιλαμβάνειi και Υποσταθμό ενέργειας όπου μπορούν να συνδεθούν όμορα αιολικά πάρκα που βρίσκονται ή θα αναπτυχθούν στην περιοχή. Το έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία φέτος τον Μάιο με τη διασύνδεση του Υποσταθμού με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. 

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της ενέργειας με την ίδρυση νέων θυγατρικών. 

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του τομέα ενέργειας για το 2021, τα έσοδα ανήλθαν σε 5,58 εκατ. ευρώ, έναντι 5,97 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, κάτι που αποδίδεται στην περιορισμένη ηλιοφάνεια της περσινής χρονιάς. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Καράτζη στο πρόσφατο παρελθόν μεταβίβασε την εταιρεία ΚΕΝ στη Volton. Τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο, προχώρησε στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, Odinson, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δραστηριότητα. 

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος Vs Iμπιζα και πώς ένας τόπος γίνεται προορισμός. Ο Νο1 PR agent του Λονδίνου στο newmoney

Το θρυλικό Land Rover Defender του 1963 επιστρέφει, αλλά κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία

Στην Τουρκία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών