Σε ισχυρό παίκτη, όχι μόνο των θαλασσών, όπου καταγράφει κέρδη ρεκόρ, αλλά και στις ΑΠΕ αναδεικνύεται ο Όμιλος Τσάκου, μετά και την χθεσινή «ψήφο εμπιστοσύνης» από πλευράς των Βρυξελλών για το πρωτοποριακό έργο Faethon.

Πρόκειται για ένα σχέδιο την αφετηρία του οποίου αποκάλυψε το newmoney από τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά στη συνέχεια και την εξέλιξή του τον Νοέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023.

Όπως έγινε γνωστό, το εν λόγω project, μαζί με το έργο «Σέλι» (για την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW συνοδευόμενης από ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου), εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη χορήγηση κρατικής επιδότησης συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το Faethon έχει ήδη υποβληθεί και αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Τι περιλαμβάνει

Το project το οποίο προωθείται από την κοινοπραξία Faethon, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Τσάκου μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ενέργεια Υπερίωνας και ο γερμανικός όμιλος Altus μέσω της Ilos New Energy Greece, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MWp έκαστος, με τον καθένα να διαθέτει Εσωτερική Μονάδα Αποθήκευσης Θερμικής Ενέργειας ικανότητας 250 Mwh, σε έκταση 6.724 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Δομοκού (Κοινότητες Αχλαδέας, Μαντασιάς και Βουζίου) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη Υποσταθμό Υπερυψηλής Τάσης (400 kV/33 kV) για τη σύνδεση των σταθμών στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στόχος του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια προς χρήση σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, όπως τις βραδινές και τις νυκτερινές ώρες.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ολοκλήρωση μέχρι τα μέσα του 2025.

Η αφετηρία και η διαδρομή

Το ενδιαφέρον του Ομίλου Τσάκου για το χώρο της πράσινης ενέργειας δεν είναι σημερινό. Αντίθετα έχει εκδηλωθεί χρόνια τώρα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο θυγατρικός βραχίονας «Ενέργεια Υπερίωνας», έχει συσταθεί μάλιστα από το 2007, χωρίς ωστόσο αξιόλογη δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η θυγατρική εταιρεία υπέβαλε στην τότε ΡΑΕ την πρώτη αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Αχλαδιά της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού Φθιώτιδας.

Στην εγκριτική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για τη χορήγηση της βεβαίωσης παραγωγού που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2021 τονιζόταν ότι «το προκείμενο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 251,904 MW, αξιοποιεί καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τη συμπερίληψη μίας μη-αυτόνομης, εσωτερικής μονάδας αποθήκευσης ενέργειας 250MWh, με τη χρήση τεχνολογίας τετηγμένου άλατος και ατμοστροβίλου. Ως εκ τούτου, καθίσταται εφικτή η λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού για μακρότερο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ενσωμάτωση της μονάδας αποθήκευσης στον φωτοβολταϊκό σταθμό δεν συνεπάγεται μεταβολή της πρωτογενούς πηγής ενέργειας, που αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του έργου. Σε κάθε δε περίπτωση, το έργο δεν αντλεί ενέργεια από το Σύστημα».

Τον Ιούνιο του 2021 υπεβλήθη αίτηση τροποποίησης της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την επέκταση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού, η οποία και εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Τον επόμενο μήνα, στις 25 Νοεμβρίου 2021, συστάθηκε η κοινοπραξία της «Ενέργεια Υπερίωνας» με την Ilos New Energy Greece (του γερμανικού ομίλου Altus) με την επωνυμία Faethon, η οποία εδρεύει στο Μέγαρο του Ομίλου Τσάκου επί της λεωφόρου Συγγρού.

Μετά από σχετική αίτηση της «Ενέργεια Υπερίωνας» στις 14 Οκτωβρίου 2022, η ΡΑΕ ενέκρινε την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ώστε να περιληφθεί η προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης κατάντη του μετρητή, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της.

Τον Ιούνιο του 2023 η εταιρεία “Φaethon Batteries Ι.Κ.Ε.”,εξασφάλισε από την ΡΑΑΕΥ τρεις άδειες αποθήκευσης για έργα συνολικής ισχύος 200 MW στην περιοχή του Δομοκού, όπου θα αναπτυχθούν τα δύο μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα.

Η πρώτη άδεια αναφέρεται σε έργο ισχύος 50 MW στη θέση Κρεμάσματα της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού, του Δήμου Δομοκού, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 119,3 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 100 MW.

Η δεύτερη άδεια είναι ισχύος 50 MW, για αντίστοιχο έργο στη θέση Κανταλιού Βρύση, επίσης στην περιοχή του Δομοκού, προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 178,9 MW και εγγυημένη 150 MW.

Η τρίτη άδεια αφορά έργο ισχύος 100 MW στη θέση Αποστολάρα επίσης στο Δομοκό. Το project προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 238,5 MW και εγγυημένη 200 MW.

Σε κάθε περίπτωση το φιλόδοξο και πρωτοποριακό project “Faethon” αποκτά πλέον το «διαβατήριο» της Ε.Ε. και οσονούπω της Στρατηγικής Επένδυσης.

Διαβάστε ακόμη

«Αναίμακτη» πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι για τις μετοχές της πληροφορικής

Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι

ΔΕΗ: Στο 5,15% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ