Όλο και πιο κοντά έρχεται η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου μετά την έγκριση από την Κομισιόν της χρηματοδότησης του έργου με 657 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο του EuroAsia Interconnector, εντάχθηκε στην λίστα που περιέλαβε χθες η ΕΕ για χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF)

Ο Euroasia Interconnector λαμβάνει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των έργων αυτών,  με στόχο τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου του EuroAsia, το οποίο προβλέπεται να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Να σημειωθεί ότι η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει την ηλεκτρική διασύνδεση για αυτό και τον περασμένο μήνα ζήτησε από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αυξήσει τον βηματισμό του.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή που θα αναλάβει την προώθηση του έργου στην οποία θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δημήτρης Φούρλαρης και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πέρσι η ΡΑΕ και η αντίστοιχη Κυπριακή ρυθμιστική αρχή υπέγραψαν επικαιροποιημένη  συμφωνία διασυνοριακής κατανομής κόστους (CBCA -Cross Border Cost Allocation), η οποία ξεμπλόκαρε το έργο. Διατήρησε μάλιστα την παλιά δομή της συμμετοχής στο έργο, βάσει της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωμιστεί το 63% του κόστους και η Ελλάδα το 37%, αφαιρώντας το τμήμα της  διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής που αφορά το έργο της  Αριάδνη (ΑΔΜΗΕ). Υπάρχει η δέσμευση της Κυπριακής πλευράς ότι θα καταβάλλει την επιπλέον δαπάνη για την τεχνική διασύνδεση των συστημάτων, κάτι που δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τους Έλληνες καταναλωτές.

H διασύνδεση του έργου προβλέπει την ένωση μέσω καλωδίου της Hadera στο Ισραήλ και της Κρήτης (Euroasia Interconnector) και προβλέπει τη σύνδεση μεταξύ Hadera και Κοφίνου (Κύπρος) καθώς και τη σύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς Κρήτης, που περιλαμβάνεται στα έργα PCIs, ελληνικού ενδιαφέροντος.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 km και δυναμικότητας 1.000 MW, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.