Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, στην πολύπαθη χώρα εξακολουθούν να καταστρώνονται φιλόδοξα σχέδια.

Ένα από αυτά αφορά τον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας.

Έτσι, ο ουκρανικός ενεργειακός όμιλος DTEK έχει βάλει στόχο να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ανατολική Ευρώπη, συνολικής ισχύος 500 MW, σε συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό Vestas.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, η DTEK υπέγραψε σχετικό μνημόνιο κατανόησης με τη Vestas.
Το έργο του αιολικού σταθμού Tylihulska, το οποίο θα χρειαστεί επένδυση άνω των 650 εκατ.ευρώ θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την DTEK, τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Δανίας και δυτικές τράπεζες.

Η πρώτη φάση του έργου, ισχύος 114 MW,το οποίο χρηματοδοτήθηκε με επένδυση 200 εκατ. ευρώ από την DTEK, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2023 και αποτελείται από 19 ανεμογεννήτριες που προμήθευσε η Vestas σε αιολικό πάρκο στην περιφέρεια Μικολάιβ. Η DTEK το περιέγραψε ως το «μοναδικό αιολικό πάρκο στον κόσμο που κατασκευάζεται σε μια μεγάλη ζώνη συγκρούσεων».

Τα σχέδια για τη δεύτερη φάση (384 MW) θα αφορούν την παράδοση 64 νέων ανεμογεννητριών από τη Vestas, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2025.

Εάν μπορέσει να ολοκληρωθεί, το αιολικό πάρκο θα διαθέτει συνολικά 84 ανεμογεννήτριες που θα παράγουν περίπου 1,7 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, ικανή να τροφοδοτήσει 900.000 σπίτια, όπως ανακοίνωσε η DTEK.

«Το αιολικό πάρκο Tyligulska θα αυξήσει σημαντικά τη σταθερότητα του ενεργειακού μας συστήματος, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και θα επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει leader στην απαλλαγή από τον άνθρακα και να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Παράλληλα, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ισχυρής εμπιστοσύνης των δυτικών επενδυτών στον όμιλο DTEK ως υπεύθυνο εταίρο στην Ουκρανία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK Maksym Timchenko.

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα έργα υποδομής αυτού του μεγέθους στην Ουκρανία απαιτούν επί του παρόντος πρόσθετες εγγυήσεις λόγω κινδύνων και πιστεύουμε ότι η υποστήριξη ενός έργου τόσο φιλόδοξου όσο αυτό μπορεί να τονίσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία».

Διαβάστε ακόμη

Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τον Προϋπολογισμό

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό (pic)

Πώς κτίσματα με ελάχιστα τετραγωνικά μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακές κατοικίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ