της Μαριάννας Τζάννε

Την πρώτη μεγάλη ενεργειακή παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση μίας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, ενεργοποιεί το (ΚΑΠΕ).

Το έργο «Πράσινη Αστική Πιλοτική Γειτονιά», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων συγκροτημάτων πολυκατοικιών με 72 συνολικά διαμερίσματα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, τα οποία στόχος είναι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Στις πολυκατοικίες αυτές, κατοικούν πολίτες πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Το οικιστικό συγκρότημα στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας διαθέτει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι οι τέσσερις πολυκατοικίες που το απαρτίζουν είναι κατασκευασμένες την περίοδο 1965-1970 και δεν έχουν ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα το έργο που ξεκίνησε να σχεδιάζεται προ επταετίας συγκεντρώνει έντονο κυβερνητικό και κομματικό ενδιαφέρον αφού στην σημερινή προγραμματισμένη παρουσίαση στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, για την έναρξη της αστικής παρέμβασης, αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης και η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου.

Πρόκειται όπως αναφέρει στο newmoney.gr ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης για ένα έργο που ξεκίνησε το 2011. Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων απεντάχθηκε από τα κοινοτικά προγράμματα. Το έργο ξανάρχισε στις αρχές του 2014, με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και των τευχών δημοπράτησης.

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ υπάρχει ήδη ανάδοχος, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει την οικιστική αναβάθμιση και τις παρεμβάσεις στο περιβάλλοντα χώρο τον προσεχή Ιούνιο, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.

parsss.jpg

Το έργο υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το δήμο Αγίας Βαρβάρας, με στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη πράσινη γειτονιά, όπου θα γίνεται χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της ψύξης και της θέρμανσης. Θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα υλικά, συστήματα και μεθοδολογίες που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος. Θετικές προβλέπονται ότι θα είναι οι επιπτώσεις και στο αστικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο αναβαθμίζεται ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα και να αποφευχθεί η κλιματική επιβάρυνση των κτιρίων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και θα κοστίσει 4,9 εκατομμύρια ευρώ.