Περίπου πριν 16 χρόνια, ένα κρύο πρωινό του Ιανουαρίου η Μπάρμπαρα Γκορέτσκα από το Στετίνο της Πολωνίας ξύπνησε από έναν παράξενο θόρυβο. Διστακτικά και ακροπατώντας ακολούθησε τον ήχο για να ανακαλύψει από ποιο σημείο του σπιτιού προέρχεται. Όταν έφτασε στην «πηγή» είδε μπροστά της μικρές νυχτερίδες να προσπαθούν να ξεπηδήσουν από τον αεραγωγό. Μία από αυτές, μάλιστα, είχε σκαρφαλώσει στο κρεβάτι της κόρης της με τη γυναίκα να τρομοκρατείται γιατί φοβήθηκε ότι θα ήταν φορέας ασθενειών, όπως η λύσσα. Μόλις, όμως, η υπηρεσία προστασίας ζώων τη διαβεβαίωσε ότι η οικογένειά της δεν κινδυνεύει από τα μικρά θηλαστικά, τότε μία ιδέα γεννήθηκε: Να γίνει η κηδεμόνας τους.

Ξεκίνησε να μελετά εντατικά και να ασχολείται ενεργά με τις νυχτερίδες που έβρισκε. Και όσο η ενασχόλησή της γινόταν γνωστή στη γύρω περιοχή, οι γείτονές της σχεδόν καθημερινά της έφερναν νυχτερίδες που έβρισκαν στα διαμερίσματά τους ή στο έδαφος, αφού η πόλη βρίσκεται κοντά σε δασική έκταση.

Η Γκορέτσκα σε συνεργασία με κτηνιάτρους και εθελοντές μετέτρεψε το διαμέρισμα των 60 τ.μ. σε καταφύγιο και έκτοτε έχει περιθάλψει 1.600 νυχτερίδες.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η «μπατ-μαμά», όπως είναι το προσωνύμιό της πλέον, φροντίζει όσες νυχτερίδες ξυπνούν νωρίτερα από το λήθαργο. Η πρόωρη αφύπνιση αποδίδεται στο θόρυβο των πυροτεχνημάτων ή την αυξημένη θερμοκρασία ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής καθώς εξαιτίας της οι νυχτερίδες νομίζουν ότι είναι Άνοιξη με αποτέλεσμα «να χάνουν πολύτιμη ενέργεια και να μη μπορούν να πετάξουν» όπως εξηγεί η 69χρονη συνταξιούχος.

Μερικές από αυτές παραμένουν στο ιδιότυπο καταφύγιο για μικρό χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες, ενώ άλλες με κατάγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο αποκατάστασης.

Μία από αυτές είναι και η Σεσίλ, με την οποία η «μπατ-μαμά» έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση, σχεδόν μητρική, σε βαθμό που η μικρή νυχτερίδα τρυπώνει στο πουλόβερ της για να ξεκουραστεί.

Αναλυτικότερα για τη Σεσίλ, εξήγησε πως την έσωσε αμέσως μόλις γεννήθηκε όταν η μητέρα της σκοτώθηκε από μία γάτα. Τη βρήκε κουρνιασμένη πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρα της και την έβαλε «αμέσως μέσα στη μπλούζα μου για να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς μου και να νιώθει τη ζεστασιά του σώματός του, ώστε να ηρεμήσει. Ακόμα και σήμερα όποτε μπορεί τρυπώνει μέσα στα ρούχα μου».

Δεν είναι λίγες οι φορές, δε, που η Σεσίλ κοιμάται βαθιά στα ρούχα που η Γκορέτσκα την ξεχνάει και φεύγει από το διαμέρισμα μαζί της. «Μία φορά είχα πάει ακόμα και στην εκκλησία μαζί της», είπε γελώντας.

Βέβαια, οι νυχτερίδες πράγματι βγαίνουν κατά καιρούς από το καταφύγιό τους, αφού η Γκορέτσκα της μεταφέρει σε σχολεία για να εξηγήσει στους μαθητές τα πάντα για τη ζωή και τις συνήθειές τους.

Αλλωστε, πλέον έχει καταρτιστεί και γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον πληθυσμό τους, τονίζοντας ότι είναι «ευγενικά», «κοινωνικά», «πολύ έξυπνα» και «θαυμάσια» ζώα.

Photo: Facebook/ BAT MOM Barbara Górecka

Επιπλέον, είναι χρήσιμες αφού τρέφονται με κουνούπια και μυγάκια. Για παράδειγμα μία από τις… νοσηλευόμενες καταναλώνει μέχρι 3.000 κουνούπια μέσα σε μία νύχτα, ενώ τα περιττώματά τους είναι ιδανικά σαν λίπασμα για τα φυτά του κήπου.

Είναι πολύ έξυπνες, έχουν καλή μνήμη και είναι κοινωνικές. Μπορεί αρχικά να φοβούνται την ανθρώπινη επαφή, με μερικές να προσπαθούν να αμυνθούν δαγκώνοντας τον φροντιστή τους, όμως, έπειτα από μόλις μία ή δύο ημέρες συνηθίζουν την ανθρώπινη παρουσία και ηρεμούν. Εξάλλου, όπως λέει η 69χρονη σπάνια επιτίθενται στον άνθρωπο, καθώς προτιμούν να τον αποφεύγουν.

«Το παραδέχομαι, τις αγαπώ. Μπορεί να σηκωθώ μέσα στη νύχτα μόνο και μόνο για να τους δώσω αντιβίωση. Είναι σαν την αγάπη που προσφέρουμε στα παιδιά», υποστηρίζει η γυναίκα τρυφερά.

Όταν οι μικροί ασθενείς -στους οποίους δίνει πάντα ένα όνομα καταφέρνοντας να τους ξεχωρίζει- αναρρώνουν, τους απελευθερώνει.

Ο πληθυσμός των νυχτερίδων σημειώνει μείωση σε όλο τον κόσμο και ανάμεσα στα αίτια είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η άγνοια που κυριαρχεί με τους ανθρώπους να τις σκοτώνουν γιατί φοβούνται.

«Όταν μία νυχτερίδα μπαίνει σε ένα σπίτι, τη χτυπούν με διάφορα αντικείμενα για να τη διώξουν. Συχνά δέχομαι σοβαρά τραυματισμένες νυχτερίδες και δεν καταφέρνω να τις σώσω όλες. Αλλά οι νυχτερίδες απειλούνται κυρίως από τις ψευδείς πληροφορίες. Είναι ανοησία ότι μπλέκουν στα μαλλιά των ανθρώπων ή ότι μεταδίδουν ασθένειες. Μπορούν, όπως άλλα θηλαστικά, να προσβληθούν από λύσσα αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να τις αγγίξετε με γυμνό χέρι», εξηγεί στην πολωνική Gazeta.

Η ίδια βέβαια έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και ζητά από τους εθελοντές της να φορούν πάντα γάντια και μάσκα για προληπτικούς λόγους.

Επισημαίνεται πως δε μπορούν -και δεν πρέπει- όλοι να αυτοσχεδιάσουν και να γίνουν διασώστες, αλλά σε περίπτωση που εντοπίσουν μία νυχτερίδα να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

«Εξαφανίζονται» τα διαθέσιμα ακίνητα στις μεγάλες πόλεις της χώρας – Μείωση ακόμη και κατά 40% σε έναν χρόνο

Ανδρουλάκης: Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια όχι όμως στο σχέδιο Πιερρακάκη – Ποιο είναι το σκανδιναβικό μοντέλο

3 φυτά εσωτερικού χώρου για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ