Στα βοσκοτόπια και τις λίμνες μεταφέρεται το κύμα αντιδράσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, κλίμα που συντηρεί  μεγάλη αβεβαιότητα και προβληματισμό στον κόσμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι αντιδράσεις στα μεγαλεπίβολα σχέδια των επενδυτών στη Δυτική Μακεδονία και τη Λίμνη Πολυφύτου, η στάση των κτηνοτρόφων στα Άγραφα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς δεν μπορεί παρά να εμπνέουν ανησυχία όχι μόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και στους εγχώριους αλλά και τους ξένους επενδυτές.

Στα Τέμπη πριν λίγο διάστημα, οι αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση Φ/Σ οδήγησαν σε κατάληψη του χώρου από όσους αντιδρούσαν και ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν το έργο.

Όπως λένε στελέχη εταιρειών, το κύμα αντί-ΑΠΕ που έχει πλήξει μέχρι σήμερα κυρίως τα έργα της αιολικής ενέργειας έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, το μέγεθος των οποίων έχει γιγαντωθεί με αποτέλεσμα να είναι μεγάλες και οι εκτάσεις που δεσμεύουν.

Από τα πάρκα των 5 και 10 MW έχουμε περάσει σε θηριώδη έργα των 60, 80 και 100 MW, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις εκμεταλλεύσιμες γαίες.

Όπως λένε όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους αγρότες, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η δέσμευση της γης αλλά και οι επιδοτήσεις που χάνουν αν η γη διατεθεί για να εγκατασταθούν πάρκα ηλιακής ενέργειας.

Στη Βαλαώρα το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και μαζί τους έχουν και το δήμο.  Αφορμή είναι ένα μεγάλο Φ/Β 70 MW, το οποίο όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος εσχάτως έσπασε σε 7 κομμάτια των 10 MW. Ακόμη και ο δήμος  επισημαίνει, ότι αν υλοποιηθεί, θα καταληφθούν τα 2/3 των κτηνοτροφικών εκτάσεων. Σε μια περιοχή που όπως αναφέρει κατοικούν κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κτηνοτροφίας, έχουν πάρει δάνεια και σήμερα διαθέτουν ένα πλούσιο ζωικό κεφάλαιο.

Το…φάντασμα της λίμνης

Παρόμοιο κλίμα διαμορφώνεται και στην Κοζάνη. Στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίστηκε πριν από πέντε δεκαετίες μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι επενδυτές των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι ανάμεσα σε εκείνους που σχεδιάζουν ένα αντίστοιχο έργο 50 MW με σχετική αίτηση που κατέθεσε στην ΡΑΕ. Ενδιαφέρον για την λίμνη με αίτηση για έργο- μαμούθ ισχύος 500 MW έχει υποβάλλει και η εταιρεία Interphoton Investment.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο, το οποίο έχει θορυβήσει τόσο την Περιφέρεια όσο και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί θα καλύψουν 11.500 στρέμματα της έκτασης της λίμνης.

Οι επενδυτές υπεραμύνονται του σχεδιασμού τους, λέγοντας ότι με τα έργα αυτά η χώρα θα απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και θα περιορίσει της εκπομπές ρύπων που αποτελούν δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στο μεγάλο ευρωπαϊκό κάλεσμα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τονίζουν επίσης ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι βάσει μελετών και ευρωπαϊκών στάνταρ και ότι οι θέσεις έχουν επιλεγεί με περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Βέβαια, ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούν υπάρχουν και εκείνοι που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό παραλήρημα στις ΑΠΕ.

Πρόσφατα, ο δήμος Φαρσάλων αποφάσισε να προχωρήσει σε 25ετή μίσθωση δημοτικής έκτασης σε μεγαλοεπενδυτές φωτοβολταϊκών, κίνηση που εκλαμβάνεται ως εχθρική από την κοινωνία που προσπαθεί να διαχειριστεί το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, την μίσθωση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων καλοβλέπουν και κάποιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αναζητώντας ένα σταθερό εισόδημα.

Κάποιοι άλλοι, που βλέπουν τους ιδιώτες να εποφθαλμιούν τη γη τους, θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν οι ίδιοι στον κάμπο. Ωστόσο κατηγορούν την κυβέρνηση ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει καμία προτεραιότητα στην αξιολόγηση αιτήσεων των αγροτικών Φ/Β και λειτουργεί υπέρ των ιδιωτών.