Η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια ασφάλεια ωθούν το ένα το άλλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα γεγονότα αυτής της εβδομάδας γύρω από την πυρηνική ενέργεια, αναφέρει το CNBC.

Οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα.

«Ο άνθρακας και τα άλλα ορυκτά καύσιμα πνίγουν την ανθρωπότητα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη δημοσίευση της πιο πρόσφατης έκθεσής του από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. «Το σημερινό παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει σπάσει».

Την ίδια εβδομάδα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Ένα κτίριο στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού πυρπολήθηκε.

Αργότερα την Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λειτουργεί και ότι δεν υπήρξε έκλυση ραδιενεργού υλικού. Ωστόσο, το συμβάν προκάλεσε φόβο σε όλο τον κόσμο.

Το να βλέπεις τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας να δέχονται επίθεση είναι νέο, και ιδιαίτερα ανησυχητικό για «μεγάλο μέρος του πληθυσμού που εξισώνει τα πυρηνικά με όπλα και με κίνδυνο, και με ανησυχίες για τη ραδιενέργεια και την υγεία» ο Κένεθ Λουόνγκο, ο ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Συνεργασίας για την Παγκόσμια Ασφάλεια, η οποία εργάζεται για την ασφάλεια και την ενεργειακή πολιτική..

Ταυτόχρονα, τα έθνη συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια.

Κυριαρχούν η Κίνα και η Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι πιο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην πυρηνική ενέργεια.

Υπάρχουν περίπου 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 χώρες που παρέχουν περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Επί του παρόντος, κατασκευάζονται 55 νέοι αντιδραστήρες σε 19 χώρες, και 19 από αυτούς βρίσκονται στην Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν μόνο δύο σε εξέλιξη.

Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στα πυρηνικά νέας γενιάς

Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι δαπανηροί στην κατασκευή και, σε πολλά μέρη, έχουν γίνει πιο ακριβοί από άλλες εναλλακτικές λύσεις βασικού φορτίου ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιέζουν σε κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη γενιά πυρηνικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια – συγκλονιστικά – δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη αυτών που ονομάζονται μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες», είπε ο Λουόνγκο.

Αυτοί οι μικρότεροι, προηγμένοι αντιδραστήρες δεν είναι απαραίτητα νέοι – κάποια παραλλαγή της τεχνολογίας υπάρχει από τη δεκαετία του 1950, σημειώνει ο Λουόνγκο.

Διαβάστε περισσότερα

Χάος σε Μαριούπολη και Τσέρνιγιβ – Ξεκίνησαν ξανά οι ρωσικές επιθέσεις

Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί να απαλλαγεί από τη σκιά του Πούτιν (pic)

Γιώργος Πατσής (Obrela Security Systems): «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Καλιφόρνια της Ευρώπης»