Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, η αξιοποίηση των βιοαποδομίσημων υλικών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, συνιστούν τρεις από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Τα πλαστικά και η πλαστική συσκευασία, αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας και αξιοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και τα ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey, αντιπροσωπεύουν το 15% του βάρους ενός αυτοκινήτου και το 50% του βάρους ενός Boeing Dreamliner.

Οι αυστηροί κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ επιβάλλουν, σύμφωνα με τις εταιρείες την «Νέα Οικονομία των Πλαστικών» και προτείνουν μια νέα προσέγγιση σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας:

Αποτελεσματική οικονομία των πλαστικών μετά τη χρήση τους. Βελτίωση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Δραστική μείωση της διαρροής πλαστικών στο περιβάλλον, ιδίως στους ωκεανούς και αποσύνδεση των πλαστικών από τις ορυκτές πρώτες ύλες με την ανάπτυξη και υιοθέτηση πρώτων υλών από ανανεώσιμες πηγές.

Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ

Ο ΣΒΠΕ τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης των ρυθμών ανακύκλωσης και προτείνει την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, όπου θα υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την πορεία της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής των ρευμάτων απορριμμάτων στις γειτονιές, αναμένεται να δράσει ευεργετικά και ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαλογής.

Αναγκαία θεωρεί επίσης την επιβολή προστίμων που θα ενσωματώνουν το περιβαλλοντικό κόστος από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων συσκευασίας (π.χ. στην πόλη ή στο δάσος), και τα οποία σε συνδυασμό με το πυκνότερο σύστημα κάδων συλλογής, θα περιορίσουν σημαντικά τις ποσότητες συσκευασίας που δεν εισέρχονται στο σύστημα διαχείρισης – κατά συνέπεια και τις ανεπιθύμητες περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Η αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων αλλά και η κατασκευή νέων υποδομών ανακύκλωσης καθώς και η επέκταση της θέσπισης ελάχιστων ποσοστών ανακύκλωσης σε διάφορα προϊόντα κρίνεται επίσης επιβεβλημένη.

Από την πλευρά της, η βιομηχανία πλαστικών δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να επενδύει στον επανασχεδιασμό των προϊόντων με στόχο να καταστεί πιο εύκολο να ανακυκλωθούν, σε σχέση με σήμερα.

Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος, όπως αναφέρουν στελέχη της, ότι τα πλαστικά μετά τη χρήση τους είναι ένας πολύτιμος πόρος που εφόσον ανακυκλωθεί μπορεί να μεταποιηθεί. Ακόμη και στο τέλος της ζωής τους, τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται σε έναν κάδο αποβλήτων και όχι σε αυτόν της ανακύκλωσης.

Ο ρόλος του καφέ κάδου

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θεωρεί ότι η καλύτερη δυνατή χρήση των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών μπορεί να προέλθει από τον καφέ κάδο και τη συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων, που από 01/01/2024 γίνεται υποχρεωτική σύμφωνα με ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Η ελληνική νομοθεσία, έχει ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά, χωρίς όμως να έχουν γίνει βήματα για την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα τυπικά η χώρα να είναι ευθυγραμμισμένη με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά ουσιαστικά να γεμίζουν οι χώροι υγειονομικής ταφής με οργανικά απορρίμματα (40-60% κατά βάρος στο σύνολο των απορριμμάτων).

Εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου, οι βιομηχανίες πλαστικών υποστηρίζουν ότι θα ήταν ωφέλιμο, να συμπεριλάβουν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο πρόγραμμά τους δεσμεύσεις που να αφορούν την καθολική ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, κάτι στο οποίο οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους πολίτες, προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους στη βιώσιμη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Με την υλοποίηση της δέσμευσης για ξεχωριστή διαλογή θα υπάρξει θεαματική μείωση ποσοτήτων αποβλήτων προς τους ΧΥΤΑ, χρήσιμο λίπασμα και καθαρότερους μπλε και πράσινους κάδους, για περαιτέρω επεξεργασία των αστικών αποβλήτων, καθώς και προώθηση των βιοαποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία αλλά και παραγωγή ενέργειας.

To έλλειμμα προσωπικού

Ο Σύνδεσμος εξέφρασε πρόσφατα τη μεγάλη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, που απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σε συνάντηση που είχε ο ΣΒΠΕ πριν από λίγες εβδομάδες στο Υπουργείο Μετανάστευσης με τον Γενικό Γραμματέα, Πάτροκλο Γεωργιάδη, είχε ζητήσει την άμεση αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς μια κατεύθυνση που θα διευκολύνει περαιτέρω την απασχόληση (εξειδικευμένου και μη) εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών.

Μάλιστα, ενημέρωσε και για το γραφειοκρατικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης και αφορά επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στη συνεργασία με αλλοδαπούς εργαζόμενους και καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανανέωση άδειας εργασίας τους. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη-αξιοποίηση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης (που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.), με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα – Ποια μέτρα εξετάζονται

Πανελλαδικές 2023: Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν και σε ποιες πέφτουν οι βάσεις (vid)

Αμάλ Κλούνεϊ – Η γεμάτη ζωή, το στυλ και η επιρροή της πιο διάσημης δικηγόρου του κόσμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ