Οι φοιτητές ενός τεχνολογικού πανεπιστημίου στο Δουβλίνο απολαμβάνουν ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης: βοηθά στη θέρμανση της πανεπιστημιούπολής τους.
Από το 2023, η πανεπιστημιούπολη Tallaght του Δουβλίνου είναι μία από τις περιοχές στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης που θερμαίνονται με την απορριπτόμενη θερμότητα από ένα κοντινό κέντρο δεδομένων της Amazon Web Services.
Τα κέντρα δεδομένων πάντα παρήγαγαν υπερβολική θερμότητα, αλλά η ενσωμάτωσή τους στα δίκτυα θέρμανσης ήταν αργή, καθώς η απορριπτόμενη θερμότητα που παράγεται από αυτές τις εγκαταστάσεις με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας είναι συνήθως πολύ χαμηλής θερμοκρασίας για να θερμαίνει άμεσα άλλα κτίρια.
Αυτό αλλάζει. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε άνθηση και τα κέντρα δεδομένων γεμίζουν όλο και περισσότερο με ράφια προηγμένων τσιπ που απαιτούν τριπλάσια υπολογιστική ισχύ από πριν, οι διαχειριστές έπρεπε να βρουν νέους τρόπους για να εξισορροπήσουν τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας χωρίς να θυσιάσουν τη βιωσιμότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η «στροφή» που την καθιστά πιο ελκυστική, σύμφωνα με τον Άνταμ Φαμπρίτσιους, εμπορικό διευθυντή της Sav Systems, προμηθευτή εξοπλισμού θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού και ερευνητή δικτύων θέρμανσης για την EnergiRaven.
«Το συναρπαστικό είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας προσφέρει υψηλότερες θερμοκρασίες και η ψύξη με νερό το καθιστά πολύ πιο εύκολο. Χρειάζεστε πολύ λιγότερο υλικό για να συνδέσετε αυτά τα συστήματα», δήλωσε στο CNBC.
Η παροχή θερμότητας σε ένα δίκτυο θέρμανσης προσφέρει στα κέντρα δεδομένων «πρόσθετη κοινωνική αποδοχή», δήλωσε ο Μπρένταν Ράιντενμπαχ της ΙΕΑ στο CNBC.
«Μπορεί να μην είναι τελικά πολύ οικονομικό στα χαρτιά, αλλά συμβάλλει σε αυτόν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, μετατρέποντας μια πιθανή κακή είδηση για την αύξηση των κέντρων δεδομένων σε μια καλή είδηση για την καθαρή παροχή θερμότητας. Επομένως, είναι μια κατάσταση που ωφελεί τους πάντες», προσέθεσε.
Η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την τροφοδοσία του δικτύου θέρμανσης Høje-Taastrup στη Δανία. Ένα κέντρο δεδομένων της Equinix θερμαίνει 1.000 σπίτια στο Παρίσι. Η Google ανακοίνωσε ένα μεγάλο έργο ανάκτησης θερμότητας στις εγκαταστάσεις της στο Hamina της Φινλανδίας.
Η Ιρλανδία ήταν μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν μορατόριουμ στις νέες αιτήσεις για κέντρα δεδομένων, καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, επιβάρυναν το δίκτυο του Δουβλίνου, καταναλώνοντας το 22% της ενέργειας της μικρής αυτής χώρας το 2024. Τελικά, η Ιρλανδία χαλάρωσε το μορατόριουμ στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης ανέτρεψε την άποψη για την οικονομική δυναμική των εγκαταστάσεων.
Η Ιρλανδία είναι «ουσιαστικά ένα λευκό χαρτί», καθώς η χώρα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν σύστημα θέρμανσης, δήλωσε ο Ράιντεμπαχ της IEA. Το σχέδιο Tallaght δείχνει τα οφέλη του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, καθώς φέρνει σε επαφή τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και τον διαχειριστή του δικτύου διανομής, προσέθεσε.

Το 2020, η τοπική κυβέρνηση ίδρυσε την πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρεία παροχής ενέργειας της Ιρλανδίας, την Heat Works. Η απορριπτόμενη θερμότητα από το κοντινό κέντρο δεδομένων της AWS παρέχει το 100% της θερμότητας στο δίκτυο.
«Αν και βρισκόμαστε μόνο στο δεύτερο έτος, έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι το έργο έχει περιορίσει γενικά την έκθεσή μας στις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς», δήλωσε η Ρόζι Γουέμπ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας στο TU Dublin.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TU Dublin, το πανεπιστημιακό συγκρότημα μείωσε περίπου 704 μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2024, παρά την πρόσθετη ζήτηση ενέργειας από δύο νέα κτίρια που προστέθηκαν στον χώρο.
Το κέντρο δεδομένων της AWS στο Tallaght προσφέρει μια «μοναδική ευκαιρία» για την επαναχρησιμοποίηση της θερμότητας, σύμφωνα με την επικεφαλής της εταιρείας στη χώρα, Νίαμ Γκάλαγκερ. Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου η AWS παρέχει δωρεάν ανακυκλωμένη θερμότητα, είχε αρχικά σχεδιαστεί για τη θέρμανση 55.000 τετραγωνικών μέτρων δημόσιων κτιρίων, καθώς και εμπορικών χώρων και 133 διαμερισμάτων.
Όσον αφορά τα δίκτυα θέρμανσης, η Ευρώπη είναι πολύ πιο προηγμένη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπεν Χερτζ-Σάγκελ, παγκόσμιο επικεφαλής του τμήματος grid edge στην εταιρεία ενεργειακών ερευνών Wood Mackenzie.
Ορισμένα μεσαίου μεγέθους κέντρα δεδομένων που βρίσκονται πιο κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι πιθανώς στην καλύτερη θέση για να παρέχουν θερμότητα, δήλωσε. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών και τα υψηλά κόστη κεφαλαιουχικών δαπανών για την κατασκευή δικτύων θέρμανσης και την ενσωμάτωση κέντρων δεδομένων στο σύστημα καθιστούν δύσκολη την κλιμάκωση του μοντέλου.
Υπάρχει επίσης η αναντιστοιχία του κύκλου ζωής. Ένα δίκτυο θέρμανσης έχει συνήθως διάρκεια ζωής 30 ετών, σύμφωνα με τον Ράιντεμπαχ, ενώ ο εξοπλισμός μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων έχει διάρκεια ζωής μόνο 7 έως 10 ετών. «Αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για τα αχρησιμοποίητα περιουσιακά στοιχεία», προσέθεσε.
Η Nexalus, μια εταιρεία θερμικής και επιστημονικής μηχανικής που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνολογία της από το Trinity College Dublin στην Ιρλανδία, διερεύνησε τρόπους για τη συλλογή θερμότητας από τις θερμές GPU και CPU που φιλοξενούν τα κέντρα δεδομένων.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί υγρόψυξη με τζετ για να βελτιώσει την απόδοση των τσιπ, ενώ συλλέγει την απορριπτόμενη θερμότητα σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία. Αντί να παράγει «χαμηλής ποιότητας» θερμότητα, το σύστημα παρέχει έξοδο σε θερμοκρασία περίπου 55 έως 60 βαθμούς Κελσίου χωρίς τη χρήση αντλιών θερμότητας — αρκετά υψηλή για να επαναχρησιμοποιηθεί απευθείας για θέρμανση, δήλωσε ο CEO της Nexalus, στο CNBC.
Άλλα κέντρα δεδομένων συνήθως απελευθερώνουν την υπερβολική θερμότητα σε θερμοκρασία περίπου 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την επαναχρησιμοποίησή της πολύ λιγότερο πρακτική, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία επίσης χαρτογραφεί τη θερμότητα που εκπέμπεται από τα τσιπ, ώστε να μπορεί να στοχεύσει τις πιο θερμές περιοχές για ψύξη.
Η Nexalus δεν είναι η μόνη εταιρεία που εξερευνά αυτή την τεχνολογία. Η Nvidia πρόσφατα προκάλεσε ανησυχία στην αγορά ψύξης όταν παρουσίασε τα τσιπ Rubin επόμενης γενιάς, τα οποία δε χρειάζονται ψύξη σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο τα προηγούμενα μοντέλα.
Άλλες πόλεις εκτός από αυτές της Ιρλανδίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν τέτοια μοντέλα. Τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου επισκέφθηκαν τη Δανία για να δουν πώς τα κέντρα δεδομένων συνδέονται με τα δίκτυα θέρμανσης και να μάθουν από την επιτυχία της σκανδιναβικής χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να επεκτείνει τα δίκτυα θέρμανσης ώστε να καλύψουν το 20% της εθνικής ζήτησης θέρμανσης έως το 2050, από 3% που καλύπτουν σήμερα.
Ανάλυση της EnergiRaven και της δανικής Viegand Maagøe διαπίστωσε ότι η απορριπτόμενη θερμότητα από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να παρέχει αρκετή θερμότητα για τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2035, εάν τα δίκτυα θέρμανσης επεκταθούν παράλληλα με την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης.
Η χρήση της υπερβολικής θερμότητας για την τροφοδοσία της κοινότητας επιτρέπει ουσιαστικά τη διπλή χρήση των ηλεκτρονίων, υποστήριξε ο Μάθιου Πάουελ, ερευνητής στην EnergiRaven.
Όταν ερωτήθηκε για τους κινδύνους της εξάρτησης από ένα ιδιωτικό κέντρο δεδομένων για την βασική παροχή ενέργειας, το TU Dublin απάντησε ότι το σύστημα θέρμανσης Tallaght District Heating System δεν εξαρτάται από μία μόνο πηγή. Το πανεπιστήμιο ερευνά τη γεωθερμική ενέργεια και σχεδιάζει να ενσωματώσει μια σειρά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να διαφοροποιήσει περαιτέρω το ενεργειακό του μείγμα.
Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα καλύπτει πλέον το 92% της ζήτησης θέρμανσης του πανεπιστημίου και, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, έχει επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο του TU Dublin προς την επίτευξη των στόχων του για ενεργειακά καθαρή λειτουργία έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη
Hyundai: Βουτιά 40% στα λειτουργικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο 2025
Από Μάιο το «Ανακαινίζω»: Ποια ακίνητα μπαίνουν, τι θα πληρώνεται – Όλες οι λεπτομέρειες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.