Κλείνεις τα μάτια, σηκώνεις ελαφρά το κεφάλι και μόλις οι ακτίνες του ήλιου αγγίξουν το δέρμα σου ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό σου. Αυτό το μαγικό χάδι που χαρίζει στιγμές ευεξίας και ηρεμίας είναι πολύτιμο για το σώμα και το μυαλό με τους ειδικούς να επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικό είναι το φυσικό φως για τον άνθρωπο.

Τη στιγμή που διανύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε κλειστούς χώρους και με τεχνητό φωτισμό -με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Μπέρκλεϋ να αναφέρει ότι το ποσοστό αγγίζει το 90%- οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να ωφελούμαστε από την έκθεση στο φυσικό φως. Αντιθέτως, παρά τις τεχνολογικές καινοτομίες και εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων δε βιώνουμε τον κύκλο ημέρας-νύχτας για τον οποίο έχει σχεδιαστεί το σώμα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από έρευνες προκύπτει ότι το 27% των ιδιοκτητών που σχεδιάζουν την ανακαίνιση της κατοικίας τους προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχρονους χώρους με μεγάλα ανοίγματα για να περνάει αρκετό φυσικό φως.

Ποια τα οφέλη σύμφωνα με το Harvard Business Review

Ενισχύεται η παραγωγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών καθώς και για την ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, παχυσαρκία και αγχώδεις διαταραχές. Η έκθεση στο φυσικό φως είναι η απάντηση στο πρόβλημα αυτό: Το φως του ήλιου βοηθά το σώμα μας να την παράγει, η οποία κυκλοφορεί περισσότερο στον οργανισμό συγκριτικά με τη βιταμίνη D που λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων ή των σκευασμάτων.

Θωρακίζει από την εποχική κατάθλιψη
Πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου βιώνουν διακυμάνσεις στη διάθεση και την ψυχολογία τους. Το φυσικό φως μπορεί να βοηθήσει να τεθούν υπό έλεγχο οι εναλλαγές στη διάθεση. Σύμφωνα δε, με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA σχετικά με τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό -που αυξάνονται καθώς βραδιάζει και μειώνονται στο φως- διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εργάζονται χωρίς φυσικό φωτισμό εμφάνιζαν συμπτώματα όπως κακή ποιότητα ύπνου, κακή διάθεση και κατάθλιψη.

Βελτιώνει τον ύπνο
Παρότι είναι ευκολότερο για τους περισσότερους να αποκοιμηθούν στο σκοτάδι, η σχέση φωτός και ύπνου είναι πολύ βαθιά. Το φως παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού ρολογιού του σώματος που σηματοδοτεί πότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πότε να ξεκουραστούμε. Επιπλέον, το φως επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης που προάγει τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνες όσο μεγαλύτερη είναι η καθημερινή έκθεση στο φως τόσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος.

Κάνει καλό και στα κτίρια
Το φυσικό φως, όμως, δεν κάνει καλό μόνο στον οργανισμό, αλλά και στα κτίρια. Τη στιγμή που ολοένα συχνότερα συναντούμε τον όρο «Αρχιτεκτονική του Ευ Ζην», είναι σαφές ότι το φυσικό φως δεν αποτελεί μία ακόμα τάση, αλλά τρόπο ζωής. Περισσότερο φυσικό φως σημαίνει χαμηλότερη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέεται με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για μία ακόμα μεγαλύτερη στροφή σε καθαρή πηγή ενέργειας αρκεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού που αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία. Παράλληλα, το φυσικό φως μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το σπίτι καθαρό από μούχλα. Ένα σκοτεινό, υγρό, χωρίς φωτισμό και σωστό εξαερισμό διαμέρισμα για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει μούχλα, σε αντίθεση με ένα σπίτι που «λούζεται» καθημερινά σε άφθονο ηλιακό φως.

Πώς θα αυξήσετε την έκθεση στο φυσικό φως
Κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και απολαύστε το μεσημεριανό σας σε εξωτερικό χώρο, καιρού επιτρέποντος. Εναλλακτικά, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το γραφείο, αν οι αποστάσεις το επιτρέπουν, ή μπορείτε να κάνετε μία σύντομη βόλτα ανάμεσα στις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις σας. Ασκηθείτε στη φύση, τρέξτε σε πάρκα, προγραμματίστε περιπάτους με φίλους ή την οικογένεια.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% – Καλύτερoι μισθοί το 2024

Η Stellantis και η κινεζική CATL θα κατασκευάσουν εργοστάσιο για μπαταρίες στην Ευρώπη

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ