Ανοιξε ο δρόμος για την έναρξη ερευνών σε τέσσερις ακόμη θαλάσσιες παραχωρήσεις με τη χθεσινή κύρωση των αντίστοιχων συμβάσεων από τη Βουλή.

Στις παραχωρήσεις περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το τεμάχιο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και το μπλοκ του Ιονίου.

Η κύρωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών, με τη διενέργεια αεροβαρυτικών και σεισμικών μελετών που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Εάν η επεξεργασία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν αναδείξει υποψήφιους «στόχους» για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων, τότε θα ακολουθήσει μια δεύτερη, επίσης τριετής φάση μελετών των περιοχών από τους παραχωρησιούχους, με τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στα υποσχόμενα σημεία.

Οι θαλάσσιες εκτάσεις στο Ιόνιο καθώς στα δυτικά και νότια της Κρήτης παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.

Το «οικόπεδο» του Ιονίου βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας. Ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2017. Η κοινοπραξία των Repsol και ΕΛΠΕ, η οποία ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά, ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα τον Σεπτέμβριο του 2018.