Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο το οποίο προβλέπεται να φτάσει τα 2 έως 3 GW, σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη πενταετία, ξεκινά να υλοποιεί στην ελληνική αγορά η Macquarie.

Η Αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία, η οποία είναι ήδη στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής της στο ΔΕΔΔΗΕ (ελέγχει το 49% των μετοχών του) και παράλληλα συμμετέχει στο διαγωνισμό για την 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού, ετοιμάζεται να  βάλλει τα θεμέλια του πρώτου ηλιακού έργου στην περιοχή Προσοτσάνης στη Δράμα, με ένα φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 100 MW.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί από την Αμερικανή Ameresco Energy Hellas, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιώργου Σακκελάρη και την Sunel Group.

Την εισηγμένη αμερικανική εταιρεία και την Macquarie, συνδέουν στενοί δεσμοί και σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας αφού η επενδυτική εταιρεία ελέγχει περίπου το 4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το «project delphini» όπως ονομάζεται το υπό ανάπτυξη έργο, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα, αποτελώντας το πρώτο έργο της CERO Generation στην χώρα μας, που είναι θυγατρική εταιρεία των Αυστραλών, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βραχίονας της επενδυτικής εταιρείας στα έργα πράσινης ανάπτυξης, έχει συστήσει την ελληνική θυγατρική από τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαχειριστές τον κ. Στέφανο Λιάλιο και τον Ιρλανδό Declan Deasy.

Το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο και στην μητρική εταιρεία, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο στο Λονδίνο,  συμμετέχει και ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Αλκιβιάδης, στον οποίο έχουν εκχωρηθεί καθήκοντα διευθυντή επενδύσεων.

Σήμερα, στην CERO Generation ανήκει ένας μεγάλος όγκος έργων συνολικής ισχύoς 8,9 GW και περισσότερα από 150 έργα μεγάλης κλίμακας υπό ανάπτυξη, τα οποία αποτελούν  ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η εταιρεία διαθέτει 1500 MW στην Ιταλία, 2.500 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.300 MW στην Ισπανία και 400 MW στην Πολωνία.

Το έργο στην Δράμα θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα συνάψει ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, σηματοδοτώντας την εποχή της φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο, η Cero Generation συνέστησε κοινοπραξία με την Wattcrop, με στόχο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Wattcrop είναι ελληνική εταιρία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευρωπαϊκών συμφερόντων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν σε πρώτη φάση το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Wattcrop, το οποίο ξεπερνάει τα 480MW έργων παραγωγής τα οποία βρίσκονται σε προκατασκευαστικό στάδιο.

Διαβάστε ακόμη:

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Έρχεται σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή διεθνώς – Καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης «ανεβάζει» το Χ.Α, η CVC τη θέση της στην Ελλάδα, η Αττική Οδός πάει στη φάση Β και η Cenergy ντηλάρει με τους Δανούς

Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε (Vid+pics)