Ο γαλλικός όμιλος ΑΠΕ Qair, ο οποίος διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα, υπέγραψε μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις PPA στην Πολωνία.

Αφορά πολυεθνική εταιρεία με εγκαταστάσεις παραγωγής που απασχολεί σχεδόν 10.000 άτομα και η Qair θα παραδώσει 2 TWh πράσινης ενέργειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το PPA θα προβλέπει την προμήθεια ενέργειας από ένα αιολικό πάρκο που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, της Qair Polska η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2023. Το μέγεθος της σύμβασης έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της βιομηχανίας και είναι ένα από τις μεγαλύτερες στην αγορά ΑΠΕ στην Πολωνία.

Η Qair Polska δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά από το 2015 και διαθέτει χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 308 MW πλήρως λειτουργικών, 195,5 MW στη φάση υλοποίησης και πάνω από 2,5 GW στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η Qair Polska συμμετέχει επίσης στη διαδικασία απόκτησης αδειών εγκατάστασης για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα.

«Διαπραγματευόμαστε περαιτέρω συμβόλαια με κορυφαίες εταιρείες που θα αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο cPPA μας σε πάνω από 5 TWh», όπως δήλωσε ο Krzysztof Wojtysiak, Διευθύνων Σύμβουλος της Qair Polska.

Ο όμιλος Qair, διαθέτει περισσότερα από 1 GW δυναμικότητας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, ενώ αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο 30 GW σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Η Qair εισήλθε στην ελληνική από το 2021 και μέχρι τώρα αναπτύσσει περισσότερα από 500 MW εκ των οποίων ένα έργο 250 MW περιλαμβάνονται στις στρατηγικές επενδύσεις. Η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί περισσότερο και όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ΑΠΕ αλλά και στους τομείς των υπεράκτιων αιολικών, του υδρογόνου και της αποθήκευση μέσω μπαταριών.

Διαβάστε ακόμη:

Κώστας Ροζακέας: Η νέα εξαγορά που «ψήνει» η Sarantis και η αναζήτηση της «αντι-Estée Lauder»

Στα χέρια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου το κόμμα Κασιδιάρη

Τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια