Σε αυξημένη εγρήγορση για την  ενεργειακή επάρκεια της χώρας ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών μπαίνει από σήμερα το ηλεκτρικό σύστημα.

Με πρωτοβουλία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έχει το συντονιστικό ρόλο, συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δημήτρη Φούρλαρη και την συμμετοχή των τριών  διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την ΔΕΠΑ.

Στόχος είναι να αξιολογηθούν οι συνθήκες και να διαπιστωθεί η επάρκεια του συστήματος που λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της θερμοκρασίας αναμένεται να εκτινάξουν την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος.

Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν η ζήτηση προβλέπεται να φτάσει στα επίπεδα των 9.000 GW. Για σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ενεργειακό μείγμα αποτελείται από ΑΠΕ σε ποσοστό 40,73%, το αέριο υποχωρεί στο 23% ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι στο 12,78%, ο λιγνίτης στο 10,40% και οι εισαγωγές στο 9,37%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εάν δεν υπάρξει ένταση των φαινομένων και μεγάλη διάρκεια της κακοκαιρίας, δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα.

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τις τιμές με τις οποίες θα προμηθεύεται φυσικό αέριο αίρουν τις μεγάλες αβεβαιότητες στην αγορά ωστόσο η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είναι εκείνη που ρίχνει βαριά σκιά στο ενεργειακό τοπίο τον φετινό χειμώνα.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι το πρόβλημα δεν είναι ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου, αλλά τιμών και βεβαίως ρευστότητας, που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες, είναι σε ετοιμότητα για να λειτουργήσουν σε περίπτωση που απαιτηθεί λόγω ακραίας αύξησης της ζήτησης. Η Επιχείρηση έχει προχωρήσει στις αναγκαίες προετοιμασίες ώστε τα εργοστάσια να είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στο σύστημα, τόσο με τις απαραίτητες συντηρήσεις όσο και με την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές των μονάδων.

H μόνη μονάδα που είναι εκτός είναι η Άγιος Δημήτρης 5, για την οποία αν και  έχουν τελειώσει οι εργασίες συντήρησης δεν έχει τελειώσει η αποθείωση. Για να λειτουργήσει κατά παρέκκλιση του συστήματος αποθείωσης απαιτείται άδεια από το ΥΠΕΝ.

Θετική είναι η εικόνα και από τα υδροηλεκτρικά καθώς οι βροχές πολλαπλασίασαν τα υδάτινα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η ΡΑΕ  ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη επάρκειας για το σύστημα. Η μελέτη ανέφερε ότι κατά το χειμώνα το μέγιστο φορτίο του συστήματος μπορεί να φτάσει στα 8,8 – 9,5GW.

Διαβάστε ακόμη

Η δύσκολη στροφή της οικογένειας Μάνεση, τα δάνεια του Κυπριώτη, η ΙΟΝ, η Δαναός και η θαλαμηγός του σεΐχη!

Πλειστηριασμοί: Το τριήμερο των… μεγάλων σφυριών για τα βόρεια προάστια

Βασίλης Στασινούλιας: Η μεγάλη πρόκληση να «αναστήσει» το μπραντ της Carrefour