Η ΡΑΕ «εξοπλίζεται» και εκσυγχρονίζεται προκειμένου να παίξει τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο της στην αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που κάτι τέτοιο θεωρείται απολύτως απαραίτητο. Έτσι το επόμενο διάστημα έρχονται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο οργανικών μονάδων, καθώς και των εργαλείων που χρησιμοποιεί με στόχο την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και την αποτελεσματικότερη-άμεση λειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε πρόσφατα το «πράσινο» στην έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης, που αφορά την εκπόνηση του έργου «Απλούστευση διαδικασιών: ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της ΡΑΕ και ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου στον τομέα της ενέργειας», ύψους 798.979,64 ευρώ, που μαζί με τον ΦΠΑ (191.755,11 ευρώ), θα φτάσει συνολικά στο ποσό των 990.734,75 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης κάθε άλλης νόμιμης επιβάρυνσης ή δαπάνης).

Το σχετικό αίτημα προήλθε από το γραφείο του Προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα και στο σκεπτικό του αναλύονται οι λόγοι που καθιστούν αναγκαίο το συγκεκριμένο έργο.

Έτσι, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά ότι «η αποτελεσματική άσκηση από τη ΡΑΕ των εν λόγω αρμοδιοτήτων προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων διαδικασιών και τη διάθεση των αναγκαίων εργαλείων, ώστε να προάγεται ο τυποποιημένος και αυτοματοποιημένος έλεγχος, που θα διενεργείται στη βάση των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, προς όφελος τόσο του Ρυθμιστή, όσο και των Συμμετεχόντων στην αγορά αλλά και των τελικών καταναλωτών».

Επίσης τονίζεται ότι το έργο έχει σχεδιαστεί με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων αναβάθμισης των λειτουργιών των οργανικών μονάδων της ΡΑΕ και των εργαλείων που χρησιμοποιεί, την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ της ΡΑΕ και των εμπλεκόμενων φορέων και συναλλασσομένων με τη ΡΑΕ επιχειρήσεων και πολιτών για τον τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού της ρόλου στην αγορά ενέργειας καθώς και την ελαχιστοποίηση των πολύπλοκων και σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος της ρύθμισης και εποπτείας της ενεργειακής αγοράς και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων του τομέα και των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2021».

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο

Παράλληλα, η ΡΑΕ ενέκρινε την πραγματοποίηση δαπάνης που αφορά την ανάπτυξη του πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικού Μητρώου Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΜΒΠΗΕ), τη διασύνδεσή του με το Σύστημα Ελέγχου Χωρικών Στοιχείων (GIS) και την ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Στοιχείων Τεκμηρίωσης Εξαιρούμενων Σταθμών ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.

Λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου (Ν. 4685/2020) κρίνεται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός, η απλούστευση και ψηφιοποίηση διαδικασιών που αφορούν σε θέματα αδειοδότησης και υποβολής στοιχείων.

Με βάση την εγκριτική απόφαση το κόστος ανάπτυξης του συστήματος ανέρχεται σε 74.400 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ και όποιων άλλων δαπανών και επιβαρύνσεων).

Τέλος, κρίθηκε αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για την επικαιροποίηση του «Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 88 του ν. 4001/2011- Πέμπτη Αναθεώρηση».

Με βάση τη σχετική εισήγηση του Τμήματος Ρυθμιστικής Πολιτικής Μονοπωλιακών Δραστηριοτήτων, υπάρχει άμεση ανάγκη για επικαιροποίηση της μεθοδολογίας καθορισμού του Απαιτούμενου Εσόδου και των Τιμολογίων των Βασικών Δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της εναρμόνισης των μεθοδολογιών εσόδου μεταξύ των Διαχειριστών σύμφωνα και με τη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική (μεθοδολογία υπολογισμού των επιμέρους παραμέτρων του εσόδου, μηχανισμοί κινητροδότησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Διαχειριστή, μεθοδολογία υπολογισμού των τιμολογίων ΕΣΦΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό 2017/460) λόγω και της επικείμενης νέας ρυθμιστικής περιόδου 2023-2026.

Το κόστος για τις υπηρεσίες του εξειδικευμένου συμβούλου ανέρχεται σε 37.200 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ και όποιων άλλων δαπανών και επιβαρύνσεων).