Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΕ: «Πράσινο» σε μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 659 MW

  • newsroom


Ξεχωρίζουν οι άδειες ισχύος 210 MW προς την «Χ. Ρόκας» και 250 MW προς την “Sustainable Ventures”-Ποιες άλλες εταιρείες εξασφάλισαν την έγκριση της Αρχής

Το «πράσινο φως» σε άδειες αποθήκευσης ενέργειας με την τεχνολογία των μπαταριών, συνολικής ισχύος 659 MW, έδωσε η ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα η Αρχή ενέκρινε αρκετές αιτήσεις εταιρειών για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι δύο άδειες της «Χ.Ρόκας», -η οποία αναπτύσσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο και σε αυτό το πεδίο-, συνολικής ισχύος 210 MW. Η πρώτη αφορά έργο ισχύος 114 MW στη θέση «Αγγελόκαστρο 1» του Δήμου Κορινθίων και η δεύτερη έργο ισχύος 96 MW στη θέση «Νέα Σάντα 1» στη Νέα Σάντα Σαπών Ροδόπης.

Ακόμη, άδειες για έργα αποθήκευσης με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος 250 MW έλαβαν οι εταιρείες Sustainable Ventures και Storage Ventures, οι οποίες αφορούν σε περιοχές του Κιλελέρ Θεσσαλίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στο Δοξάτο Δράμας.

Οι άλλες εταιρείες που εξασφάλισαν αντίστοιχες άδειες αποθήκευσης είναι η Ανεμόπευκο Ενεργειακή για έργο 100 MW στην Αγία Άννα Βοιωτίας, η Ηλιοθέμα Ενεργειακή, για έργο ισχύος 50MW στην Κοζάνη, η Voltalia Ελλάδος για έργο 50 MW στο Κιλελέρ Θεσσαλίας, καθώς και οι εταιρείες ESC Ενεργειακών Υπηρεσιών, Αετός ΦΒ Παραγωγή, Der Ετερόρρυθμη Εταιρεία Κατανομής και Αποθήκευσης Ενεργειακών Πόρων.

Από την κινητικότητα που υπάρχει σχετικά με τις αιτήσεις αδειών αποθήκευσης ενέργειας προκύπτει ότι παρά τα χρονικά «πλαφόν» που έχουν τεθεί σχετικά με την εξαίρεση ορισμένων έργων, το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει αμείωτο.