Σε στενό μαρκάρισμα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπαίνουν προμηθευτές και διαχειριστές στην προσπάθεια της Αρχής να απλώσει δίχτυ προστασίας προς τους καταναλωτές και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον υγιούς και διαφανούς ανταγωνισμού.

Η ΡΑΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος κ. Θανάσης Δαγούμας σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, σκοπεύει να εξαντλήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος ως ανεξάρτητης αρχής.

Μετά το κουτί παραπόνων my RAE, η Αρχή κάνει το επόμενο βήμα με τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή μέσω διαδικτύου, ο οποίος μελετάται να είναι υπό την ομπρέλα του ρυθμιστή.

Σε αυτόν θα μπορούν να προσφύγουν οι καταναλωτές εφόσον δεν ικανοποιούνται από τον προμηθευτή τους.

Διερευνάται το κόστος της υπηρεσίας που στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν αλλά και η εθελοντική συμμετοχή σε αυτόν προμηθευτών και διαχειριστών. Σήμερα μόνο τρεις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν συστήσει ενεργειακό διαμεσολαβητή.

Στο σημερινό εργαλείο παραπόνων της ΡΑΕ έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 897 αιτήσεις – παράπονα το 62% των οποίων έχει απαντηθεί, το 25% είναι σε εκκρεμότητα και το 13% απορρίφθηκε.

Το 55% των παραπόνων επιλύονται μέσα σε ένα μήνα, αλλά το υπόλοιπο 45% απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το 80% των παραπόνων αφορούν κυρίως τους προμηθευτές και τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με τον κ. Δαγούμα να υποστηρίζει πως «θέλουμε να εντείνουμε την πίεση για καλύτερη ανταπόκριση των προμηθευτών. Ο πολίτης να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε χθες έναν απολογισμό των δράσεων. Όπως δήλωσε δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης επεξεργασία των στοιχείων που έχουν σταλεί στις ΡΑΕ σχετικά με την ενσωμάτωση των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αναφερόμενος όμως στην εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στην αγορά σε σχέση με την εξόφληση λογαριασμών είπε ότι πως δεν έχουν αυξηθεί οι οφειλές λόγω των υψηλών τιμολογίων αλλά τα αιτήματα για διακανονισμούς με τους προμηθευτές. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα αυξηθούν περεταίρω το επόμενο δίμηνο.

Κυρώσεις σε προμηθευτές που δεν ενημερώνουν έγκαιρα για αλλαγές τιμολογίων

Ο επικεφαλής της Αρχής δήλωσε χθες ότι η ΡΑΕ θα είναι αμείλικτη με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ετοιμάζει κυρώσεις σε προμηθευτές οι οποίοι δεν ενημερώνουν εγκαίρως τους καταναλωτές για τροποποιήσεις συμβάσεων και τιμολογίων, όπως προβλέπει ο κανονισμός δηλαδή εξήντα ημέρες πριν προχωρήσουν σε αυτές.

Επανέλαβε επίσης ότι εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πρότυπων τιμολογίων και συμβάσεων στην ηλεκτρική ενέργεια που καθιερώνονται με απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πολιτικές για το φυσικό αέριο. «Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες αν το τιμολόγιο είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και ποιο είναι το όριο διακύμανσης της τιμής.

Τρύπιο το σύστημα με τους μετρητές

Αυστηρή κριτική άσκησε ο κ. Δαγούμας και στο θέμα με τους μετρητές ρεύματος που αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για την χορήγηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα. Όπως είπε σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια μετρητές από τα περίπου 7 εκατομμύρια που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Με ανύπαρκτα ΑΦΜ ή χωρίς να συνδέονται με κάποια ΑΦΜ. Ο κ. Δαγούμας δήλωσε χθες ότι έχουν ήδη υπάρξει κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Επιπλέον η ΡΑΕ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές για κάθε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της επιδότησης του ΤΕΜ.
Από τον Απρίλιο θα αρχίσει και η εφαρμογή ενός νέου μέτρου, της δημοσιοποίησης πίνακα προμηθευτών που εκουσίως τηρούν υψηλότερο επίπεδο ποιοτικής ενημέρωσης και διαφάνειας.

Στο πλαίσιο ελέγχου για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, η ΡΑΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε προμηθευτές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, κλπ). Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής είπε πως δεν διευρύνονται οι οφειλές και πως θα υπάρξει διερεύνηση του βαθμού συμμόρφωσης «μετά το τέλος της κρίσης» χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει στενή παρακολούθηση. «Οι διαχειριστές έχουν ευθύνη να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων» ξεκαθάρισε.

Για το θέμα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές, στη ΡΑΕ επαναλαμβάνουν πως οι αποφάσεις των τελευταίων ετών βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας ώστε οι επενδύσεις να γίνονται με σεβασμό στους καταναλωτές, κοστοστρέφεια στις δαπάνες των διαχειριστών και «τεχνοκρατική προσέγγιση» για το εγγυημένο έσοδο (WACC) με σταδιακή σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως, λόγω των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ, τα σχετικά τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Από το 2024 οι χαμηλές τιμές στο ρεύμα

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε χθες πως τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου δείχνουν μία πρώτη αποκλιμάκωση των τιμών του καυσίμου από τον Απρίλιο, η οποία επομένως θα φέρει και μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμένεται όπως είπε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ότι από το 2024 θα διατίθενται μεγάλες ποσότητες αερίου και σε χαμηλές τιμές.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος επισήμανε πως μελέτη του ACER (του οργάνου των ευρωπαϊκών ρυθμιστών ενέργειας) το φθινόπωρο έδειξε πως οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή (όπως η Ελλάδα) έχουν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

O κ. Δαγούμας υποστήριξε χθες ότι δεν ισχύουν οι απόψεις ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η ακριβότερη της Ευρώπης, καθώς κινείται κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, συγκλίνοντας με τις αγορές των υπόλοιπων χωρών της περιοχής. Τόνισε όμως ότι πρέπει να εξεταστεί γιατί επηρεάζεται από τις τιμές στην Ιταλία, οι οποίες κινούνται κατά κανόνα σε υψηλά επίπεδα, συμπαρασύροντας και τις εγχώριες τιμές μέσω των εισαγωγών-εξαγωγών.