Με μια σχετική «προσγείωση» της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 106,65 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 22,11% σε σχέση με χθες, Κυριακή, που η τιμή βρέθηκε στα επίπεδα των 137 ευρώ/MWh (136,93 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 21 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 153,73 ευρώ/MWh.

Αυτό έρχεται καθώς ύστερα από ένα τετραήμερο όπου την πρωτιά στο ενεργειακό μίγμα είχε το φυσικό αέριο, σήμερα παίρνουν «κεφάλι» οι ΑΠΕ.

Έτσι για σήμερα την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα κατέχουν οι ΑΠΕ με 33,70% (38,54% μαζί με της Κρήτης), ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,84%, και το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 25,09%, ενώ έπονται ο λιγνίτης με 7,64% και τα υδροηλεκτρικά με 1,94%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όλες οι προηγούμενες μέρες χαρακτηρίζονταν από σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις αρχές του μήνα ο «πήχης» βρισκόταν κάτω από το όριο των 100 ευρώ και ειδικότερα στις 2 με 3 Απριλίου ήταν στα 95-98 ευρώ, για να ακολουθήσει σταδιακή αύξηση των τιμών.

Αβεβαιότητα, αλλά και πτώση το Μάρτιο

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ενεργειακή αγορά, ως αποτέλεσμα των διεθνών συνθηκών κάτι που αποτυπώνεται στα συχνά ημερήσια σκαμπανεβάσματα των τιμών.

Πάντως σε γενικότερο επίπεδο, σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατά τον φετινό Μάρτιο καταγράφηκε πτώση τόσο στην χονδρεμπορική τιμή όσο και στη ζήτηση ενέργειας. Έτσι, η αγορά της Επόμενης Ημέρας έκλεισε στα 122,76 ευρώ/MWh, με μείωση κατά 21,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (156,24 ευρώ/MWh). Αντίστοιχα, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε για τον Μάρτιο στις 4.098 GWh ελαφρά μειωμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο που ήταν στις 4.149 GWh.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Αποκαλυπτήρια» για το σχέδιο που παγώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Η αποχή «αβαντάρει» τη ΝΔ, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης και… ο Ανδρουλάκης, ο Νο2 της Intrakat και ο Βρεττός που κέρδισε τον Σκλαβενίτη

Περνά ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ