Μετά από ένα Σαββατοκύριακο χαμηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, σήμερα ήταν η μέρα του… «ηλεκτροσόκ» καθώς είχαμε εκτίναξη της τιμής κοντά στα 139 ευρώ, γεγονός που κρατάει τη χώρα μας σταθερά ανάμεσα στις ακριβότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 138,42 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά…80,66% σε σχέση με χθες που βρισκόταν στα 76,62 ευρώ/MWh και ακόμη περισσότερο σε σχέση με το Σάββατο που ήταν στα 71,51 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το εύρος της τιμής, η χαμηλότερη είναι στα 98,46 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 271,30 ευρώ/MWh, ενώ και η ζήτηση είναι σημαντικά αυξημένη. Μόλις χθες οι αντίστοιχες τιμές είχαν κινηθεί από 29,19 ευρώ/MWh μέχρι 139,21 ευρώ/MWh και το Σάββατο από μόλις 10 ευρώ/MWh μέχρι 149,39 ευρώ/MWh.

Ασφαλώς ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών, πέραν της ζήτησης, είναι το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου το φυσικό αέριο σχεδόν…εξαφανίστηκε το προηγούμενο διήμερο, αλλά επανήλθε ξανά δυναμικά για σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαμε μια από τις χαμηλότερες διαχρονικά συμμετοχές του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα καθώς ήταν μόλις 8,14% και τελευταίο στη σειρά το Σάββατο και 14,39% την Κυριακή που ήταν τρίτο στη σειρά, σε συνδυασμό με αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ και σημαντικές εισαγωγές.

Για σήμερα Δευτέρα όμως το φυσικό αέριο κατάκτησε ξανά την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 41,32%, με τις ΑΠΕ να έχουν υποχωρήσει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23,75% και τις εισαγωγές να ακολουθούν με 11,82%. Τη λίστα κλείνουν τα υδροηλεκτρικά με ποσοστό 9,83% και ο λιγνίτης με 9,45%.

Με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή

Όλα αυτά ενώ ακόμη στη χώρα μας δεν έχουν φτάσει τα άμεσα αποτελέσματα του πρόσφατου ράλι του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο ένα μικρό «ωστικό κύμα». Έτσι, το βλέμμα όλων βρίσκεται στραμμένο στο σημείο αναφοράς του TTF όπου την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισε στα 50,4 ευρώ/MWh, ενώ για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο στα 55 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 56,85 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν νέα ανοδική τάση του «γαλάζιου χρυσού» στην Ευρώπη, λόγω αφενός της πολεμικής σύγκρουσης στο Ισραήλ, αφετέρου της συνεχιζόμενης περιορισμένης προμήθειας από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την επικείμενη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Ειδικά όσον αφορά την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή, ο φόβος μιας γενικευμένης σύγκρουσης με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας, φέρνει αναταράξεις και στην ενεργειακή αγορά καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ροές του φυσικού αερίου και μάλιστα ενόψει του χειμώνα.


Σημειώνεται ότι οι τιμές στο TTF είναι πλέον ήδη πάνω από 30% υψηλότερες σε σχέση με το διάστημα πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανησυχίες των αναλυτών εντοπίζονται και στις ροές του LNG καθώς ήδη έχει τεθεί εκτός ένα κοίτασμα στην Αίγυπτο ενώ μια ευρύτερη σύγκρουση με πιθανή εμπλοκή και του Ιράν θα έθετε ζήτημα ασφαλείας και για τα LNG Carriers από το Κατάρ με κατεύθυνση στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις της Energy Aspects Ltd, που σύμφωνα με το Bloomberg, αναφέρει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ισορροπία αφορά την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Ιράν και τη δημιουργία εντάσεων σχετικά με τη χρήση των Στενών του Ορμούζ, αλλά και του Ινστιτούτου Bruegel ότι μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε επίσης να εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ακόμη, σύμφωνα με Rystad Energy, η ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Επομένως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα χειρότερα έρχονται

Διαβάστε ακόμη  

Ακίνητα: Τρέχουν να προλάβουν νέες αντικειμενικές και πωλήσεις με μετρητά

ΔΕΗ: Στα σκαριά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία στη Λέσβο – Πότε θα λειτουργήσει

Χαμόγελα στην κυβέρνηση μετά την επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα καλά μαντάτα του προϋπολογισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ