Το σχέδιο προληπτικής δράσης της χώρας σε περίπτωση που η Μόσχα σφραγίσει οριστικά την στρόφιγγα του Nord Stream 1 και επεκτείνει τα δυσβάσταχτα μέτρα και στον αγωγό Turk Stream από τον οποίο τροφοδοτείται η χώρα μας, προβλέπεται να δώσει άμεσα, πιθανώς και εντός της ημέρας σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

To σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπει ακόμη και πρόγραμμα περικοπής κατανάλωσης φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης με συγκεκριμένη σειρά: Πρώτος στη λίστα είναι ο τομέας της  ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου,  κατόπιν  οι μεγάλοι βιομηχανικοί  καταναλωτές φυσικού αερίου, στη συνέχεια οι μικρές βιομηχανίες και κατόπιν οι εμπορικοί καταναλωτές.. Τελευταίοι στη λίστα είναι οι προστατευόμενοι καταναλωτές δηλαδή τα νοικοκυριά που καλούνται και αυτά να συνδράμουν με τα δικά τους όπλα τις άμυνες απέναντι στον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία εναντίον της Δύσης.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής στο επόμενο 12μηνο, αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας για την υποδοχή περισσότερων φορτίων LNG,  εναλλαγή καυσίμου με λειτουργία 5 μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ και αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου στις μονάδες Λαυρίου – Κομοτηνής από 5 ημέρες σε 15. Το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο προληπτικής δράσης περιλαμβάνονται επίσης διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία  από προμηθευτές αλλά και  ηλεκτροπαραγωγούς που δεν διαθέτουν την δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου. Επιπλέον, στα προτεινόμενα μέτρα προβλέπονται και καμπάνιες ενημέρωσης για λελογισμένη χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης κατά τη διάρκεια κρίσης.

Σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων (επιπέδου συναγερμού 2 ή 3) κατά τα οποία παρατηρείται σε ένα τουλάχιστον εκ των σημείων εισόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) σημαντικά μειωμένη παράδοση ποσοτήτων ή πίεση παράδοσης μικρότερη της ελάχιστης πίεσης εισόδου, παρέχεται η δυνατότητα στον ΔΕΣΦΑ, να μεταβάλλει εκτάκτως τις δυναμικότητες των υπολοίπων σημείων εισόδου και να τις προσφέρει μέσω μηχανισμών αγοράς και κυρίως  μέσω δημοπρασιών με χρήση ηλεκτρονικού βάθρου.

Η ΡΑΕ σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση καθώς πλησιάζει η 21η Ιουλίου που η Μόσχα θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 1.

Την αγωνία ενισχύουν οι διαρροές του Κρεμλίνου περί «ανωτέρας βίας» που επιβάλλει την μείωση της παροχής αερίου σε μεγάλους πελάτες, εξέλιξη που απογειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Αυγούστου στην αγορά της Ολλανδίας αυξήθηκαν χθες κατά 5,6% και πλησίασαν τα 170 ευρώ/MWh (168,59ΜWh).

Αντίστοιχα νέα ρεκόρ καταγράφουν σήμερα οι τιμές χονδρεμπορικής με την υψηλότερη στην Γαλλία με 521 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στην Ιταλία και την Γερμανία, το κόστος διαμορφώνεται σε 495 ευρώ /MWh και 397 ευρώ/MWh. Πέρα από την μεγάλη αβεβαιότητα που γεννά η τύχη του αγωγού, στην ανοδική κούρσα των τιμών συντελεί και η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε μεγάλες αγορές όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας λόγω του καύσωνα. Η ζήτηση αυτή υπολογίζεται ότι θα αυξήσει έως και 30 φορές τις ανάγκες ψύξης ενός χώρου τις επόμενες μέρες. Στον αντίποδα των υψηλών τιμών η χονδρεμπορική στην χώρα μας κινείται καθοδικά καθώς για σήμερα υποχωρεί κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα (297MWh). Στην πτώση της τιμής κατά 16, 2% συνεισφέρει η αύξηση της συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ σε ποσοστό σχεδόν 42%. Φυσικό αέριο και λιγνίτης αντιπροσωπεύουν το 33,2% και 11,6% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

«Τουρισμός για Όλους»: Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι και μικρά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα για την ένταξη καταλυμάτων τύπου Airbnb

Γεράσιμος Καλογηράτος: Η CPLP ανεβάζει στροφές με ισχυρές επενδύσεις σε στόλο τελευταίας γενιάς – Νέο ομόλογο ύψους €100 εκατ. (pic)

Βίλα Μεταξά: Το αμφισβητούμενο «φιλέτο» ξανά σε πλειστηριασμό, με τιμή «έκπληξη» (pics)