Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση βαίνει διαρκώς μειούμενη, χάρη και στο ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφορά για όλη την Ευρώπη- διολισθαίνουν την Τρίτη κατά έως 4,3%, με αποτέλεσμα να κατρακυλούν στην τιμή των 24,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο εβδομάδας, το φυσικό αέριο παρουσιάζει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2007, σε μια απότομη άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης.

Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) έχουν αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών εισαγωγών, ενώ ο ήπιος χειμώνας έχει συμβάλλει στην εν πολλοίς διατήρηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 68%, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών δεν υπερβαίνει το 50%. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ανέρχεται στο εντυπωσιακό 73%.

Στη μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, φυσικά, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η οικονομική επιβράδυνση, η οποία οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης -ιδίως στον τομέα της βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιορίζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, με τη Γερμανία να πετυχαίνει ρεκόρ ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, οι τιμές του αερίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω των 20 ευρώ, εφόσον η Κίνα μειώσει περαιτέρω τις εισαγωγές LNG, κάτι το οποίο αυτόματα θα περιορίσει τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Οι αναλυτές και οι μετακινήσεις ψήφων, η δυνατή μεταγραφή της ΙNTRAKAT, οι δυο γαμπροί της Lamda και η μάχη του Ηρακλείου

Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί με… μεγάλη ιστορία για τα γραφεία στην Κηφισιά (pics)

Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ