Της Μαριάννας Τζάννε

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με τα κρισιμότερα ζητήματα για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Εάν δεν δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που είναι προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες, τότε όλα τα ενδεχόμενα, για την τύχη των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, είναι ανοικτά. «Υπάρχουν δύο κίνδυνοι: περιορισμένη συμμετοχή και χαμηλό τίμημα» αναφέρει παράγοντας της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι στόχος είναι να «πουλήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε».

Με αυτό τον τρόπο εξηγεί και τους λόγους που η Επιχείρηση ζητά επίμονα πίστωση χρόνου και έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για παράταση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ποιες όμως είναι οι κυριότερες εξελίξεις που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες και βάζουν σε περιπέτειες τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό; Πρώτον, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τον μηχανισμό επιμερισμού ζημιών που είχε προτείνει η ΔΕΗ για να δελεάσει τους υποψήφιους επενδυτές. Δεύτερον, αρνητική είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση της ΕΕ περί συμμετοχής της εταιρείας κατά 30% στις εισπράξεις του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων (ΑΔΙ-Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), τα οποία ναι μεν η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η Κομισιόν πρόκειται να χορηγήσει, ωστόσο χωρίς την έγκρισή τους που αναμένεται να χρειαστεί χρόνο, ο διαγωνισμός εξελίσσεται δίχως μια πολύ σημαντική προίκα. «Φανταστείτε να γίνει ο διαγωνισμός χωρίς τα ΑΔΙ και στην πορεία αυτά να εγκριθούν και να τα εισπράττουν μόνο οι ιδιώτες, έτσι η ΔΕΗ δεν μπορεί να σταθεί» αναφέρει στέλεχος της εταιρείας.

Τρίτον, τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι ΔΕΗ και ΥΠΕΝ δεν κινούνται στην ίδια γραμμή, με τον μεν υπουργείο να τάσσεται υπέρ της υποβολής προσφορών εντός του μήνα, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η μνημονιακή συμφωνία (πράγμα εξαιρετικά αδύνατον), την δε ΔΕΗ, να ζητά επιτακτικά παράταση του διαγωνισμού.

«Εάν πάμε συντεταγμένα έχουμε ελπίδες να κερδίσουμε χρόνο, οι Βρυξέλλες έχουν δείξει ότι δεν είναι παράλογες» εξηγούν από την Επιχείρηση. Η αντίθεση των δύο πλευρών φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ τα κενά στο διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προσπάθησε να περάσει για να εγκρίνει το σχέδιο αγοραπωλησίας των μονάδων (SPA), το οποίο τελικά μπλόκαρε ο υπουργός Περιβάλλοντος με επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ, επικαλούμενος τις ενστάσεις της Κομισιόν.

Οι ανησυχίες και οι ΑΠΕ

Στο μεταξύ χθες, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης έδωσε ένα σαφές στίγμα των σχεδιασμών του για την μετάβαση της ΔΕΗ στις καθαρές μορφές ενέργειας. Αφού προανήγγειλε δύο συμφωνίες στις ΑΠΕ, με ελληνικό όμιλο και ένα αμερικανικό, σχολίασε και τις αντιδράσεις και την κριτική που δέχεται για την απορρόφηση της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Πηγές. «Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες και από φίλους μου αλλά και από μέλη του ΔΣ ότι είμαστε μεγάλη επιχείρηση αλλού προσανατολισμένη και ότι θα είναι δύσκολη η προσαρμογή στις ΑΠΕ». Ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι πολλοί πιστεύουν ότι η πράσινη ενέργεια «απαιτεί ευελιξία και σπιρτάδα που ακόμη δεν την έχουμε. Όμως η ΔΕΗ είναι σαν τον ελέφαντα, περπατά αργά αλλά τρέχει και κάνει μεγάλα βήματα» ανέφερε.