Ενεργειακός πληθωρισμός εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία, αναβολές ευρωπαϊκών αποφάσεων για έναν κοινό μηχανισμό που θα ρίχνει τις τιμές ενέργειας και θα δημιουργεί μια κοινή αγορά φυσικού αερίου, φόβος των πολιτών για υπέρογκους λογαριασμούς, κλειστοί αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Νord Stream 2, κρατικοποιήσεις γερμανικών ενεργειακών εταιρειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ μιας ακόμη στρογγυλής τράπεζας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο με θέμα την ενεργειακή συνεργασία υπό τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (24 Οκτωβρίου) και της Συνόδου των υπ. Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο (25 Oκτωβρίου) συναντήσαμε τον Έλληνα υπ. Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές. Δεν μπορεί η Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα να αφήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να ‘δυστυχούν’ κάτω από τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας» ανέφερε μιλώντας στην DW.

Η Ελλάδα ως «εξαγωγέας πράσινης ενέργειας»

Την ώρα πάντως που το ενεργειακό και οικονομικό περιβάλλον στη Γερμανία φαντάζει δύσκολα διαχειρίσιμο, κι ενώ ο Γερμανός υπ. Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ περιγράφει τα τωρινά δεδομένα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ύφεση ως «τοξικό μείγμα», το νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης, που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στέλνει θετικά μηνύματα που εμπνέουν αισιοδοξία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Μόνο το 2022 θα εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα 2000 μεγαβάτ ΑΠΕ» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας μάλιστα ότι ορισμένες μέρες του χρόνου η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο της απόλυτης κάλυψης των αναγκών της από «πράσινη ενέργεια».

Για την ελληνική κυβέρνηση η ανάπτυξη όλου του φάσματος των ΑΠΕ (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διασύνδεση με άλλες χώρες) αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα από εισαγωγέα σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW