της Μαριάννας Τζάννε

Mε τρεις συν μία αλλαγές, θα συνοδεύσει το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το 40% του λιγνίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος που προβλέπεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν επαρκώς οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στους ιδιώτες, αλλά και οι λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, για τις οποίες προβλέπεται συρρίκνωση των εσόδων από την κατάργηση του «λιγνιτόσημου».

Όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπληρώσει τους λιγνιτικούς πόρους από το απόθεμα των δημοπρασιών για τις εκπομπές ρύπων (CO2), από τις οποίες σήμερα το 60-70%, πηγαίνει για την ενίσχυση του λογαριασμού για το ΕΛΑΠΕ (Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση στο «λιγνιτόσημο» που έως σήμερα αντιπροσώπευε το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και δινόταν ως αντιστάθμισμα στις επιβαρυμένες από τον λιγνίτη περιοχές για την ανάπτυξή τους. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα αντικατασταθεί με ένα ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη (1,2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη), το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς (ιδιώτες και ΔΕΗ).

Ωστόσο, με βάση τη λιγνιτική παραγωγή του 2016 (περί τις 15 τεραβατώρες), το ποσό που θα αντιστοιχεί στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος (1,2 εκατ. ευρώ επί 15 τεραβατώρες).

Το υπουργείο δέχτηκε έντονη κριτική χθες από τους συνδικαλιστές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς για τα δικαιώματα των εργαζομένων, παράμετρο που έθιξε και ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όπως αναφέρθηκε, στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου θα υπάρξει προσθήκη που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε στις νέες μονάδες να είναι σε ισχύ η συλλογή σύμβαση που θα υπογραφεί με την ΔΕΗ το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός πάντως αρνήθηκε να δεσμευτεί για την τύχη των εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση της εξαετίας, όπου το νομοσχέδιο έχει παγώσει τις απολύσεις. Μέριμνα θα υπάρξει και για όσες περιοχές εξυπηρετούνται με τηλεθέρμανση καθώς δέσμευση προς τους ιδιώτες είναι να συνεχίσουν να καλύπτουν τις περιοχές αυτές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Σταθάκη και στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων που είχε βρεθεί και πρόσφατα στο στόχαστρο της ΝΔ καθώς η ισχύς των περιβαλλοντικών εγκρίσεων έχει εκπνεύσει προ πολλού.

Χθες ο υπουργός επισήμανε ότι η επανέγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ξεκινήσει παράλληλα με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να έχουν εγκριθεί και οι ΑΕΠΟ. Ο υπουργός περιβάλλοντος εμφανίστηκε δικαιωμένος από τη στρατηγική που ακολούθησε στα ενεργειακά θέματα, ακυρώνοντας ότι είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ αλλά και στο μοντέλο που επέλεξε για το λιγνίτη.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η πώληση του 40% δεν αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αλλά ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Εάν δεν ήταν θετικό το μάρκετ τεστ για το λιγνίτη, δεν θα υπήρχε νόμος για να θεραπεύσει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.