Μπορεί ο άνθρωπος να συχνάζει σε γυμναστήρια για να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα ώστε να είναι υγιής, αρεστός στον εαυτό του και στους άλλους, αλλά και τα ωδικά πτηνά έχουν παρόμοιες συνήθειες, τουλάχιστον τα αρσενικά.

Από έρευνα που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications προκύπτει ότι τα αρσενικά ωδικά πτηνά εξασκούνται καθημερινά στο τραγούδι για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις επιδόσεις τους με σκοπό να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά, καθώς τα τελευταία μοιάζει να απορρίπτουν το τραγούδι των λιγότερο… γυμνασμένων.

Οι νεαροί και ενήλικες πιτσιλωτοί σπίνοι (Taeniopygia castanotis), όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, χρειάζονται καθημερινές ασκήσεις φωνητικής για να αποκτήσουν και στη συνέχεια να διατηρήσουν τη μέγιστη απόδοση των φωνητικών μυών τους.

Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά προτιμούν το τραγούδι των φωνητικά εξασκημένων αρσενικών.

«Παραδόξως δε γνωρίζουμε πολλά για τα αποτελέσματα της άσκησης των μυών», αναφέρει ο καθηγητής Κοέν Έλεμανς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU).

«Κελαηδούν για να εντυπωσιάσουν τα μελλοντικά ταίρια τους, να προστατεύσουν την περιοχή τους και να διατηρήσουν τους κοινωνικούς δεσμούς τους», συμπληρώνει η επικεφαλής της έρευνας Ίρις Άνταμ του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Ήταν γνωστό ότι το κελάηδημα των ωδικών πτηνών ελέγχεται από γρήγορους φωνητικούς μύες, αλλά έως τώρα δεν είχαμε πολλές πληροφορίες σχετικά με το αν και πώς αυτοί οι μύες αντιδρούν στην εξάσκηση, όπως για παράδειγμα οι μύες στα πόδια μας», εξηγεί.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μύες στην περιοχή εξασθενούν και γίνονται πιο αργοί στα ωδικά πτηνά που δεν χρησιμοποιούν τον λάρυγγά τους. Μέσα σε επτά ημέρες, μάλιστα, παρατηρήθηκε εξασθένηση της τάξης του 50%.

«Αυτό μας εξέπληξε. Αρχικά γιατί οι μύες αντέδρασαν τόσο έντονα και πόσο γρήγορα έπεσαν οι επιδόσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση, πράγματι ισχύει ότι αν δεν εξασκείς κάτι, χάνεις την ικανότητα», τονίζει η Άνταμ.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πείραμα τοποθετώντας αρσενικούς πιτσιλωτούς σπίνους, μικρά ωδικά πτηνά με γκριζωπό φτέρωμα και έντονο πορτοκαλί ράμφος, σε σκοτεινά κλουβιά για μία εβδομάδα. Η μόνη στιγμή της ημέρας που έβλεπαν φως ήταν για λίγη ώρα όταν η Άνταμ τα τάιζε.

Με το φως, το οποίο τα «ξυπνά», τα πουλιά άρχισαν να κελαηδούν ανεξέλεγκτα σαν να είχαν ανάγκη να εκφραστούν. Η ερευνήτρια ωστόσο τα… επανέφερε στην τάξη χτυπώντας ελαφρά το κλουβί τους ώστε να σταματήσουν να κελαηδούν.

Μία εβδομάδα μετά και σε αυτές τις συνθήκες τα πτηνά είχαν ήδη χάσει κατά το ήμισυ τη δύναμη των μυών τους. Όταν άκουσε την ηχογράφηση ο ήχος στην ίδια ακουγόταν ίδιος. Ωστόσο, όταν η ίδια ηχογράφηση είχε κοινό θηλυκούς σπίνους, έξι από τις εννιά προτίμησαν το τραγούδι των αρσενικών που εξασκούσαν καθημερινά.

«Τα θηλυκά στο πείραμα διέκριναν τη διαφορά και σε ποσοστό 75% προτίμησαν το τραγούδι από τα αρσενικά που είχαν εξασκηθεί πολύ», δήλωσε η Καταρίνα Ρίμπελ του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία που συμμετείχε στην έρευνα.

Η Άνταμ κατέληξε ότι τα ωδικά πτηνά πρέπει να εξασκούνται καθημερινά για να παράγουν υψηλής ποιότητας ήχους, καθώς «αν δεν τραγουδήσουν η απόδοσή τους θα πέσει και η φωνή τους θα γίνει λιγότερο ελκυστική για τα θηλυκά και αυτό είναι κακό».

Αυτή η έρευνα μπορεί να δώσει απαντήσεις για το λόγο που τα πτηνά κελαηδούν τόσο πολύ καθημερινά.

«Όλο αυτό το κελάηδημα μοιάζει εκτός πλαισίου. Κελαηδούν ακόμα και όταν δεν το χρειάζονται», προσθέτει η Άνταμ.

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αν δεν εξασκηθούν καθημερινά, τότε η μυϊκή τους απόδοση μειώνεται. Επιπλέον, η έλλειψη εξάσκησης εντοπίζεται στο τραγούδι τους και τα θηλυκά προτιμούν το τραγούδι από αρσενικά που εξασκούνται», συμπληρώνει ο Έλεμανς.

Όπως αναφέρει η Άνα Αμαντόρ νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, αυτό που αποδεικνύουν τα πτηνά είναι ότι «χρειάζεσαι πολλή εξάσκηση για να καταφέρεις να γίνεις καλός σε αυτό που κάνεις».

 

Διαβάστε ακόμα

Καταπακτές, «τυφλές πόρτες», υπόγειο καταφύγιο – Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και χτίζει luxury συγκρότημα για το τέλος του κόσμου

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη – Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Δεκέμβριο

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ