Όταν ο Βόλφγκανγκ Λόμπεκ (78) και ο Άλμπρεχτ Μάγιερ (80) αναπολούν την 15η Μαρτίου 1993, νιώθουν περήφανοι. Το στέλεχος της Greenpeace από το Αμβούργο και ο μηχανικός από την περιοχή των βουνών Ερτσγκεμπίργκε στην ανατολική Γερμανία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε μια τεχνολογική επανάσταση της εποχής: Την έναρξη της παραγωγής του πρώτου ψυγείου στον κόσμο χωρίς το αέριο CFC (σ.σ. χλωροφθοράνθρακας) που καταστρέφει το όζον.

Η συσκευή κατασκευάστηκε από την πρώην εταιρεία Foron Hausgeräte GmbH της Ανατολικής Γερμανίας. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και οι Σάξονες είχαν συνάψει τότε μια ασυνήθιστη συνεργασία μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Έκτοτε εκατοντάδες εκατομμύρια ψυγεία χωρίς το CFC έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως, ενώ στη Γερμανία το αέριο απαγορεύτηκε στις νέες συσκευές το 1995. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των σύγχρονων ψυγείων ανέρχεται στο 30% έως 40% της κατανάλωσης των συσκευών αυτών 30 χρόνια νωρίτερα.

Παρόμοια στοιχεία προκύπτουν από τον γίγαντα του κλάδου BSH Hausgeräte. Το 1994, για παράδειγμα, ένα εντοιχιζόμενο ψυγείο Bosch κατανάλωνε 226 κιλοβατώρες ετησίως -μια αντίστοιχη συσκευή σήμερα καταναλώνει περίπου μόνο 74 κιλοβατώρες.

Η βιομηχανία δεν προώθησε αυτήν την αλλαγή μόνο από αλτρουισμό: «Η ενεργειακή ετικέτα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην απόφαση αγοράς οικιακών συσκευών», λέει η Πέτρα Ζούπτιτς της εταιρείας ερευνών καταναλωτών GfK.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στην τιμή και την ποιότητα, όμως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και η επιθυμία τους να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πλέον σημαντικά κίνητρα για μια αγορά.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW