Το «πράσινο φως» των Βρυξελλών στο mega project της Αμφιλοχίας αποτελεί, εκτός από ένα σημαντικό βήμα για τα έργα αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και ένα γεγονός με πολλές «αναγνώσεις» και προεκτάσεις.

Η απόφαση- «ορόσημο» και τα οφέλη

Η απόφαση της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε να έρθει για διάφορους λόγους, συμπίπτει με το momentum της ενεργειακής κρίσης που πληρώνεται ακριβά σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το κλίμα δίνει το «λάκτισμα» για ένα έργο που αποδεδειγμένα θα επιφέρει σημαντικό και μετρήσιμο όφελος στο επίπεδο του ενεργειακού κόστους.

Αρκεί να αναφερθεί ότι, -όπως είχε τονιστεί επίσης πρόσφατα-, αν είχαν υλοποιηθεί μόνο δύο μεγάλα έργα, η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας και η αξιοποίηση της Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, θα είχαν εξοικονομηθεί περισσότερα από 240 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και σχετικές μελέτες, όπως μια του ΕΜΠ στα τέλη του 2020, δηλαδή πριν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που έδειχνε ότι με τα τότε δεδομένα η λειτουργία ενός αντλησιοταμιευτικού σταθμού μεγάλης κλίμακας, όπως της Αμφιλοχίας, οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση σταθερού και λειτουργικού κόστους για το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα της τάξης 118 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν, προβλέπει ότι η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης ύψους 250 εκατ. ευρώ (θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και ετήσιας στήριξης -χρηματοδοτούμενης από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Με τη στήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και με τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων, το έργο θα συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον στόχο απεξάρτησης από τον άνθρακα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Κομισιόν έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα της ενέργειας, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες είχαν χρηματοδοτηθεί από το «πακέτο Γιούνκερ».

Η μεγάλη επένδυση των 500 εκατ. ευρώ

Το project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι η μεγαλύτερη και πιο «ώριμη» στη χώρα μας επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh, ενώ θα δημιουργήσει 1200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και άλλες 120 μόνιμες όταν περάσει σε λειτουργική φάση.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας «το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το project της Αμφιλοχίας είναι αδειοδοτικά ώριμο. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση του ΥΠΕΝ επικαιροποιήθηκε η ΑΕΠΟ προς εναρμόνιση με τις τροποποιήσεις των αδειών παραγωγής που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ και την αλλαγή του τρόπου διασύνδεσης κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΔΜΗΕ. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν σε ένα βαθμό τα συνοδά έργα διασύνδεσης και οδοποιίας και μειώνουν σημαντικά το εύρος κατάληψης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μετατόπιση του ΚΥΤ Αμφιλοχίας εντός του χώρου του σταθμού παραγωγής «Πύργου» και η αντίστοιχη μετατόπιση του δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο ΚΥΤ Αχελώου.

Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι η αντλησιοταμίευση είναι μια τεχνολογία την οποία εξετάζει να προωθήσει και η ΕΥΔΑΠ, όπως ανακοίνωσε χθες σε δημοσιογραφική ενημέρωση η διοίκηση της εταιρείας. Ειδικότερα και στο πλαίσιο της πολιτικής για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια και το μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα εξετάζονται και τρεις περιοχές για έργα αντλησιοταμίευσης, ενώ η εταιρεία διαθέτει ήδη μικρά υδροηλεκτρικά σε ορισμένους από τους ταμιευτήρες της.