Ενέργεια & Περιβάλλον

Tesla: Έτοιμη να κατακτήσει (και) την αγορά ενέργειας

  • newsroom


Ποντάρει στην παραγωγή και αποθήκευση, «βλέποντας» τρις δολάρια- Τι εκτιμά η Canaccord Genuity

Η Tesla είναι έτοιμη να «επιτεθεί και να κατακτήσει» άλλη μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η εταιρεία, που είναι πιο γνωστή για τα ηλεκτρικά της οχήματα, εστιάζει στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, σύμφωνα με την Canaccord Genuity.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αναλυτής Jed Dorsheimer αναβάθμισε τη μετοχή σε buy, από hold, και της έδωσε μια από τις υψηλότερες τιμές στόχους, προβλέποντας ότι η μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 8 δισ δολαρίων έως το 2025.

Η Tesla «δημιουργεί γρήγορα ένα οικοσύστημα ενεργειακών προϊόντων Apple, εναρμονισμένο στην ηλεκτροδότηση, με σκοπό να γίνει η εταιρεία αναφοράς στην αποθήκευση ενέργειας», δήλωσε ο Dorsheimer σε σημείωμα προς τους πελάτες, χθες, Δευτέρα. Ο στόχος του για 1.071 δολάρια ανά μετοχή, -από 419 δολ. που ήταν  στο παρελθόν-, υποδηλώνει άνοδο ύψους σχεδόν 60% για μια μετοχή που έχει ήδη εξαπλασιαστεί  τον περασμένο χρόνο.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύτηκαν σχεδόν 2% υψηλότερα στα 690,23 δολ. χθες νωρίς το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Η Tesla αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να καλύψει τη ζήτηση των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής παραγωγής στο εργοστάσιό της της στο Fremont, της παραγωγής σε συνεργασία με την Panasonic Corp. στη Νεβάδα και των συμφωνιών προμήθειας με την LG Chem Ltd, είπε ο αναλυτής. Καθώς οι περιορισμοί προσφοράς χαλαρώνουν, η εταιρεία θα είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση για οικιακή αποθήκευση Powerwall, συχνά σε συνδυασμό με ηλιακές εγκαταστάσεις.

Η τιμή στόχος του Dorsheimer αποτιμά τις μετοχές και το καθαρό χρέος της Tesla σε 63 φορές την εκτίμησή του για τα κέρδη της εταιρείας το 2024. Αυτό είναι τριπλάσιο του μέσου όρου των ανταγωνιστών, όπως τονίζει.

«H Tesla κατέχει προβάδισμα αρκετών ετών και τώρα επεκτείνεται επιθετικά στο χώρο της αποθήκευσης και έτσι πιστεύουμε ότι η σχέση πολλαπλασιασμού  που εφαρμόσαμε είναι δικαιολογημένη», έγραψε ο αναλυτής.

Και αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη πρόβλεψη: Η Ark Invest Management της Cathie Wood αναμένει ότι η Tesla θα φτάσει τα 3.000 δολ. μέχρι το 2025, σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας τον περασμένο μήνα.