ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θησαυροί μέσα στον πάγο: Πώς η αρχαιολογία επωφελείται από την κλιματική κρίση

Μούμιες, όπλα, ολόκληροι οικισμοί - Εντυπωσιακά ευρήματα γίνονται ορατά μόνο λόγω κλιματικής αλλαγής - Αλλά και πολλά ευρήματα κινδυνεύουν να χαθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα

Η κλιματική αλλαγή έχει συνδεθεί με αρνητικές εξελίξεις. Αλλά όχι όταν πρόκειται για την αρχαιολογία. όταν δηλαδή οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα, το μόνιμο στρώμα πάγου λιγοστεύει όλο και περισσότερο και τα ποτάμια ή οι λίμνες στερεύουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτονται αρχαιολογικά ευρήματα που διατηρήθηκαν στους πάγους επί αιώνες ή που σώθηκαν στις πλημμύρες από τα „αδιάκριτα” βλέμματα, την καταστροφή ή τη λεηλασία. Βέβαια, αν και πολλά ευρήματα γίνονται ορατά μόνο με το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και του νερού τις τελευταίες δεκαετίες έχει επίσης δραματικές επιπτώσεις στην επιστήμη. Διότι ό,τι προστατευόταν για χιλιάδες χρόνια στο ψυχρό και υγρό κλίμα απειλείται τώρα να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Θησαυροί μέσα στον πάγο

Αντίγραφο της μούμιας “Ötzi” Εικόνα: Uwe Anspach/dpa/picture alliance

Ο δυστυχώς όχι και τόσο αιώνιος πάγος έχει διατηρήσει για τις επόμενες γενιές συγκλονιστικά ευρήματα, όπως ο άνθρωπος της λίθινης εποχής, με το ψευδώνυμο “Ötzi”, που ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο 1991. Χάρη στην άριστη κατάσταση που βρέθηκε οι ερευνητές μπορούν να ανασυνθέσουν με μεγάλη ακρίβεια πώς ζούσε ο άνθρωπος του Πάγου πριν από περίπου 5300 χρόνια στις Άλπεις μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Είναι η παλαιότερη γνωστή μούμια στην Ευρώπη. Οι αρχαιολόγοι των ψηλών βουνών ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα εντυπωσιακά στοιχεία για δράματα που έγιναν στο μακρινό παρελθόν. Ερευνητές από το Περού και την Πολωνία μόλις παρουσίασαν την ανακατασκευή της μούμιας των Ίνκας “Χουανίτα”, ενός περίπου 14χρονου κοριτσιού που λέγεται ότι θυσιάστηκε στους θεούς πριν από περισσότερα από 500 χρόνια. Με το αιματηρό τελετουργικό που ονόμαζαν Copacocha οι Ίνκας ήλπιζαν ότι έτσι θα έβρισκαν προστασία από τους θεούς από τις φυσικές καταστροφές. Η κατεψυγμένη μούμια βρέθηκε το 1995 σε υψόμετρο πάνω από 6.000 μέτρα στο ηφαίστειο Αμπάτο στο νότιο Περού. Το λιώσιμο των πάγων και η διάβρωση είχαν προκαλέσει την πτώση της μούμιας από μια ψηλότερη τοποθεσία των Ίνκας στον ηφαιστειακό κρατήρα.

Στις ευρωπαϊκές Άλπεις ή στη Σκανδιναβία ανακαλύπτονται όλο και πιο συχνά όπλα, έλκηθρα και κομμάτια ρούχων από τη ρωμαϊκή εποχή ή τον Μεσαίωνα, τα οποία αποκαλύπτουν στους ερευνητές πολλά για τη ζωή των προγόνων μας, ακριβώς επειδή είναι τόσο καλά διατηρημένα. Υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά ευρήματα σε μέρη όπου το μόνιμο στρώμα πάγου υποχωρεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στην Ανταρκτική εικόνες από ραντάρ δείχνουν αρχαίες περιοχές με ποτάμια κάτω από τον πάγο. Στην Αλάσκα αρχαίοι οικισμοί εμφανίζονται ξαφνικά. Στη Σιβηρία οι ερευνητές ανακάλυψαν τρία λείψανα μαμούθ που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των τριών εκατομμυρίων ετών. Στον Καναδά, ανακαλύφθηκε μάλιστα και ένα πλήρως διατηρημένο, μουμιοποιημένο μωρό-μαμούθ.

Διαβάστε ακόμα

Δύο ενεργειακές κρίσεις και δύο πόλεμοι θρέφουν το τέρας του πληθωρισμού (γραφήματα)

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των τιμών»

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εξασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας με τη συνδρομή των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""