Τα αίτια πίσω από τη σημαντική μείωση των πληθυσμών εντόμων στα τροπικά δάση του κόσμου αναζήτησε ομάδα διεθνών επιστημόνων, δημοσιεύοντας τα ευρήματα της μελέτης στο Nature Reviews Biodiversity.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι ανθρωπογενείς πιέσεις, τα χωροκατακτητικά είδη και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η ομάδα διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα πεδίου σε όλη την τροπική Αυστραλία και την Ασία, επιστρέφοντας σε δάση στα οποία είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί μελέτες γύρω από τα έντομα.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα έντομα στα τροπικά νησιά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στα χωροκατακτητικά είδη, με πολλά από αυτά να έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Επιπλέον, η αστικοποίηση, η απώλεια και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων και η ρύπανση από τη γεωργία και τις αστικές περιοχές, αποτελούν αιτίες για τη συρρίκνωση των πληθυσμών τους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια απειλή, όχι μόνο εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς και από φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια.
«Οι περισσότερες μελέτες για τη μείωση των εντόμων προέρχονται από τροποποιημένα τοπία στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η καθηγήτρια Λουίζ Άστον του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας που συμμετείχε στη μελέτη.
«Ωστόσο, η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα εντόμων βρίσκεται στις τροπικές περιοχές. Λόγω της έλλειψης δεδομένων μακροχρόνιας παρακολούθησης, δεν κατανοούμε πλήρως πώς μεταβάλλεται η ποικιλότητα των εντόμων με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε η καθηγήτρια και τόνισε ότι η έρευνα αναδεικνύει το ζήτημα και βοηθά στη συγκέντρωση νέων δεδομένων για τα έντομα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η κατανόηση των αιτιών πίσω από τη μείωσή τους και των συνεπειών που ακολουθούν.
Ανάμεσα στις επιπτώσεις που ξεχωρίζουν οι ερευνητές είναι η ανακύκλωση του άνθρακα και η επικονίαση, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Γη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Νάιτζελ Στορκ, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Αυτές οι αλλαγές στην ισορροπία του οικοσυστήματος, πρόσθεσε ο ειδικός, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση κρουσμάτων από παράσιτα και ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία στον άνθρωπο, καθώς και παρόμοιες ασθένειες στα ζώα, επηρεάζοντας την παγκόσμια υγεία και μειώνοντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Διαβάστε ακόμη
Προειδοποίηση Evercore: Μαζικό sell-off στις αγορές, αν ο Τραμπ επιχειρήσει να αποπέμψει τον Πάουελ
ΗΠΑ και βιομηχανικό comeback: Κατά πόσο μπορεί να πετύχει το σχέδιο του Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.