Στο Green Americana, ένα pop-up εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο, το μενού δείχνει γνώριμο αλλά κρύβει εκπλήξεις: κεφτεδάκια χοιρινού, κοτολέτες “chicken-fried” και ακόμη ένα εσπρέσο μαρτίνι χωρίς καφέ.

Οι σεφ Φίλιπ Σανέσκι και Έμιλι Χόπκινς εξηγούν στους πελάτες ότι το κρέας δεν προέρχεται από ζώα αλλά από καλλιεργημένα κύτταρα, οι πρωτεΐνες είναι φυτικές και ο καφές από ρεβίθια και τσάι.

Η ιδέα ανήκει στη συγγραφέα Ζάντερ Μπάλγουιτ, που θέλησε να δείξει πώς μπορεί να μοιάζει η βιομηχανία τροφίμων το 2055, σύμφωνα με τον Economist. Κάποιοι τη βλέπουν αισιόδοξη, άλλοι μάλλον ζοφερή.

Η Μπάλγουιτ τονίζει ότι οι καινοτομίες συχνά παρουσιάζονται ως «υποκατάστατα», όμως εδώ προβάλλονται ως γκουρμέ δημιουργίες, φτιαγμένες να σταθούν ισάξια δίπλα στα παραδοσιακά πιάτα και όχι ως εναλλακτικές λύσεις ανάγκης.

Το «chicken-fried steak» βασίζεται σε φυτική πρωτεΐνη της ισραηλινής Redefine Meat, ενώ τα χοιρινά κεφτεδάκια δημιουργήθηκαν από τη Mission Barn με καλλιεργημένο λίπος και πρωτεΐνες από κύτταρα χοιρομητέρας σε φάρμα της Νέας Υόρκης.

Κλιματική μάχη στην κουζίνα

Κάποια πιάτα στοχεύουν πιο ψηλά: να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το βούτυρο για τα μπισκότα του Νότου παρασκευάζεται από τη Savor, με λιπαρά οξέα που συντίθενται από CO₂, μεθάνιο και υδρογόνο.

«Στην πράξη μπορείς να τρως την κλιματική αλλαγή», λένε οι δημιουργοί στον Economist. Το μήνυμα είναι ότι η βιοτεχνολογία τροφίμων μπορεί να γίνει εργαλείο για έναν πλανήτη πιο βιώσιμο.

Δεν λείπουν και οι παιχνιδιάρικες πινελιές, όπως ο ροζ ανανάς στο επιδόρπιο. Με γενετική τροποποίηση, διατηρεί το λυκοπένιο και αλλάζει χρώμα. Δεν έχει θρεπτικό όφελος, είναι απλώς μια επίδειξη τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη

Adidas Hellas: Πώς καταφέρνει και κερδίζει σε διπλό… ταμπλό

Σφοδρές αντιδράσεις μετά την απόφαση Τραμπ για ειδικό τέλος $100.000 στις βίζες H-1B

Αποκλειστικό: Ο Ελληνοκύπριος που επενδύει στο πρώτο yacht που σχεδίασε ο Armani (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα