Αυξάνονται και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ότι σταματά τις ροές από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, καθώς ο πόλεμος πλήττει τη φυσική ροή αερίου. Ως αιτιολογία πρόβαλε το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των υποδομών στις κατεχόμενες περιοχές.

Το συμβόλαιο αναφοράς κέρδισε 6,8% στο άνοιγμα.

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom απέρριψε την πρόταση της ουκρανικής εταιρείας να μετακινήσει τις αποστολές αερίου σε άλλο σημείο εισόδου, την Σούτζα.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματά τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ρωσικό αέριο διοχετευόταν και από τις δύο πύλες εισόδου κανονικά παρά τις συγκρούσεις Ρώσων – Ουκρανών, αν και τις περισσότερες φορές σε μικρότερες ποσότητες του κανονικού.

Η Σοχρανίφκα διαχειρίζεται περί το 1/3 του ρωσικού αερίου που μπαίνει στην Ουκρανία. Το υπόλοιπο περνά μέσω του σταθμού της Σούτζα, που είναι πιο μακριά από τις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας ανάφερε ότι οι κατακτητές καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στο σημείο σύνδεσης, καθώς και στον πρώτο σταθμό συμπίεσης στη διαδρομή του αγωγού στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο έκανε λόγο για ανωτέρα βία, που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να κάνει τις παραδόσεις που έχει αναλάβει για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει.

Οι παραγγελίες μέσω της Σούτζα ανέρχονται σε 72 εκατ. κυβικά μέτρα για σήμερα Τετάρτη. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας προς τη Σλοβακία αναμένεται να μειωθούν κατά 18% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΝ: 591,45 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Τζορτζ Σακελλάρης: Οι business στην Ελλάδα και η εκτίναξη εσόδων στις ΗΠΑ (pics)

Συντάξεις Ιουνίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής σε όλα τα Ταμεία