Στο ποσό των 591,45 εκατ. ευρώ υπολογίζεται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το newmoney, για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό, οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20% που είναι οι ποσότητες ενέργειας που εκπροσωπούν. 

Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

Το ΥΠΕΝ χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και επισημαίνει ότι η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Το υπουργείο κάνει λόγο για παράθεση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εντελώς αυθαίρετων αριθμών, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει τα υπερέσοδα, προέκυψαν από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία της ΡΑΕ, η οποία κατέληξε σε ένα πόρισμά που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

Τα έσοδα από το έκτακτο τέλος, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Ο πληθωρισμός χτυπά και την Κίνα – Σε υψηλό 6 μηνών

Γεράρδος: Εκτός Αττικής τα δύο νέα καταστήματα της Πλαίσιο