Η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αναστέλλοντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του μπλοκ με στόχο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή χωρίς συμφωνία, όπως αναφέρει το Bloomberg, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Η απαγόρευση αποστολής ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες μπορεί επίσης να καθυστερήσει έως ότου η ομάδα των G7 λάβει σχετικές αποφάσεις.

Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η ΕΕ είχε προτείνει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2024 και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.

Η εξαίρεση απέτυχε να πείσει την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει το σχέδιο την Κυριακή σχετικά με την απαγόρευση του πετρελαίου καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης της μετάβασης χωρίς πρόσβαση σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Ψηφίσαμε όλα τα πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής, αλλά αυτό το τελευταίο θα καταστρέψει την ασφάλεια του ουγγρικού ενεργειακού εφοδιασμού. Εφόσον δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα που προκαλείται από την πρόταση των Βρυξελλών, δεν θα υπερψηφίσουμε αυτό το πακέτο» δήλωσε χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Η ΕΕ πίεζε να ολοκληρωθούν οι κυρώσεις μέχρι την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την επικράτηση της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο της ΕΕ που κυκλοφόρησε στα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδιώτες θα απαγορευθεί να παρέχουν πλοία και υπηρεσίες, όπως ασφάλειες, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν το τμήμα αυτής της πρότασης που αφορά τα πλοία να καθυστερήσει έως ότου οι χώρες της G-7 υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

Η ΕΕ προτείνει επίσης:

-Τον αποκλεισμό άλλων τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank.

-Περιορισμό ρωσικών οντοτήτων και ιδιωτών από την αγορά ακινήτων στην ΕΕ.

-Απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες και εμπορίου ορισμένων χημικών ουσιών.

Επιβολή κυρώσεων στην Αλίνα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκης που είναι «στενά συνδεδεμένη» με τον Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ. και τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες στρατιωτικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα, καθώς και σε εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.