Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, αλλά είναι και η εποχή της υπερκατανάλωσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο ένα μέσο νοικοκυριό ξοδεύει περίπου 811 ευρώ περισσότερα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες σε δώρα, λιχουδιές κεράσματα, διακοσμητικά κτλ. Όσο αυξάνεται η κατανάλωση, αυξάνεται και ο όγκος των σκουπιδιών.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων αυξάνεται κατά 25% τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμβουλές για να κάνουν την καλύτερη εποχή του χρόνου λίγο πιο «πράσινη».

Από μεταχειρισμένα μέχρι σπιτικά δώρα

Φυσικά, το να δίνει και να παίρνει κανείς δώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις των Χριστουγέννων. Όποιος κάνει έξυπνα δώρα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το πορτοφόλι του. Μπορεί λοιπόν να σκεφτεί κανείς εκ των προτέρων τι θέλει να αγοράσει, αποφεύγοντας τις απερίσκεπτες αγορές ή να αναζητήσει τοπικά προϊόντα κατασκευασμένα από βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Επίσης καλό θα είναι να επιβεβαιωθεί κανείς πως τα δώρα είναι ανθεκτικά και επαναχρησιμοποιήσιμα καθώς συχνά χρησιμοποιούνται μόνο μερικές φορές και στη συνέχεια μαζεύουν σκόνη ή καταλήγουν στα σκουπίδια.

Εάν σας δωρίσουν κάτι που δεν ταιριάζει στο γούστο σας μπορείτε να το ξαναδωρίσετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2020, τα αμέτρητα αντικείμενα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος υπερβαίνουν πλέον όλους τους ζωντανούς οργανισμούς της γης. Επομένως είναι προτιμότερο να επισκεφθούμε vintage ή μεταχειρισμένα μαγαζιά προς αναζήτηση δώρων.

Για όσους έχουν ταλέντο στις χειροτεχνίες ή τη μαγειρική, ένα δώρο τύπου DIY (Φτιάξτο μόνος σου) είτε ένα γλυκό αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Εισιτήρια για συναυλίες, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι και αυτά έξυπνα δώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW